Kulhål och klippning väntar hustomten

Kulhålen är kvar i köket. Och det finns väldigt mycket gräs att klippa.Det kunde de som är intresserade av att bli "hustomte" på Brucebo konstatera i går, när stiftelsen bjöd in att gå husesyn.

Strandateljén. Den får inte blivande hyresgäst disponera fritt, men låna när tillfälle ges. Från ateljéns panoramafönster har man en fantastisk vy över Själsökusten.

Strandateljén. Den får inte blivande hyresgäst disponera fritt, men låna när tillfälle ges. Från ateljéns panoramafönster har man en fantastisk vy över Själsökusten.

Foto: Tobias Wallström

Själsö2010-05-29 06:00
Gårdagen var ett perfekt tillfälle att visa upp Brucebo för presumtiva hyresgäster. Solen sken över en försommargrön idyll där fåglarna sjöng vackert, i skogen blommade ännu vitsipporna och nere vid strandateljén glittrade det i vattnet.
Men det här var inte vilken visning som helst. Sedan skottlossningen i december 2008 har Brucebo stått tomt, och under den tiden har stiftelsen insett värdet i att ha någon som håller uppsyn över huset, klipper gräs och röjer i trädgården och pysslar med lite av varje.
Stiftelsen annonserade därför nyligen efter en "hustomte", eftersom Brucebos trerumslägenhet (som Torbjörn Axelman bodde i) är renoverad och klar att hyras ut. Man vill slå två flugor i en smäll - få uthyrt och på köpet få någon som pysslar om Brucebo.

Inga franska krav
De presumtiva hyresgästerna hade med tanke på hustomte-uppdraget lite udda frågor: hur mycket gräs ska man klippa? Är klipparen i bra skick, och hur är det med övrig trädgårdsutrustning? Vilka hus ska man ha tillsyn över?
Brucebostiftelsens ordförande Joakim Hansson erkände att det var skralt ställt med trädgårdsredskap, men lovade att de ska kompletteras. Han påpekade att det inte ställs krav på att hålla trädgården i fransk stil med snaggat gräs, tuktade häckar och pyramidklippta buskar.

Nyrenoverad trea
Invändigt kunde han visa upp en nyrenoverad lägenhet, med färgskalan återställd i ursprungsskick. 70 kvadrat, med möjlighet att utnyttja övervåningen sommartid.

Brokig historia
Huset har en brokig historia, allt från exklusivt konstnärshem i början på förra seklet, sedan pensionat och därefter ett nedgånget ruckel som räddades av Torbjörn Axelman.
Det senaste kapitlet, skottlossningen den 1 december 2008, är en del av husets historia. Och den ska bevaras. Kulhålen i lägenhetens kök har inte spacklats över. Tvärtom, de är markerade med röd färg.
De som lockats till gårdagens visning kom av lite olika anledningar.
- Jag behöver en bostad och kan jobbet som fastighetsskötare. Om Brucebo och konstnärerna vet jag inte ett dugg, erkände Börje Yttergren.
Mira Kramsova, som drivit galleri i Stockholm innan hon flyttade till Gotland, har vänner som bott i korsvirkeshuset vid Brucebo. Så hon kände till huset och har fascinerats av dess historia.
- Visst är Brucebo fantastiskt. Jag bor i Etelhem där jag driver sommargalleri, så egentligen behöver jag inte en ny bostad, berättade hon.
Med tiden ska "hustomten" även bli guide, och visa upp konstnärshemmet för besökare. Men stiftelsen har ännu mycket jobb kvar.
Halva bottenvåningen är klar, och efter det att andra halvan gjorts återstår ännu övervåningen. Dessutom ska tavlor och möbler renoveras innan de kan återföras till huset.
Ännu finns det möjlighet för intresserade "hustomtar" att anmäla intresse. I mitten av juni går ansökningstiden ut. Stiftelsen räknar med att kunna välja hyresgäst i slutet av juni.
Den kanadensiske målaren William Blair Bruce (1859 -1906) och skulptören Carolina Benedicks Bruce (1856-1935) träffades i Frankrike i slutet av 1800-talet. De beslutade sig för att flytta till Sverige och skapade Brucebo i Väskinde i början av 1900-talet.
Efter sin död testamenterade Carolina tillgångarna till en stiftelse till förmån för obemedlade konstnärer. Stiftelsen drev Brucebo som ett pensionat, men rörelsen gick allt sämre och i mitten av 1960-talet såldes byggnaderna till Visby stad.
1973 köpte regissören och konstnären Torbjörn Axelman Brucebo, som han tvingades ge upp 1995 när hans bolag försatts i konkurs. Då hade Brucebostiftelsen repat sig så pass, att den kunde köpa tillbaka fastigheten. Torbjörn Axelman blev kvar som hyresgäst.
Under 2008 uppstod en tvist om hyreskontraktet. Samtidigt påbörjade stiftelsen den invändiga renoveringen av Brucebo.
När Joakim Hansson den 1 december var på plats för att hämta tavlor uppstod en dispyt som slutade med att Torbjörn Axelman avlossade fyra skott mot Joakim Hansson, och sedan ytterligare ett par skott mot poliser utanför byggnaden. Torbjörn Axelman dömdes för tre mordförsök, och påföljden blev sluten rättpsykiatrisk vård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om