Under våren utsatte barn på en kommunal gotländsk förskola andra jämnåriga barn på förskolan för sexuella kränkningar. I en anmälan till Skolinspektionen, skriver en vårdnadshavare att det bland annat handlar om lekar i stängda rum och kojor. De sexuella kränkningarna ska enligt anmälan skett under fasthållning, tvång och hot om att de utsatta barnen inte får berätta. De utsatta barnen ska också ha försökt få hjälp av pedagogerna, men då dessa inte reagerat har barnen istället hjälp varandra loss.
Anmälaren tycker att såväl pedagoger, som ledning och huvudman brustit i att hantera situationen. Dels genom att inte informera övriga vårdnadshavare på avdelningen om graden av kränkningarna, dels genom att inte dokumentera de utsatta barnens berättelser eller utreda dessa tillräckligt.
Anmälaren menar också att det varit vårdnadshavarna som hela tiden drivit på processen och att den utredning som gjorts mer är en ”intern processbeskrivning”.
Karin Sandberg Täpp, kvalitetsutvecklare på utbildnings- och arbetslivsförvaltningen, bekräftar att sexuella kränkningar mellan barn ägt rum på förskoleavdelningen, utan att personalen uppmärksammat händelserna.
– Personal har brustit i sitt omsorgsuppdrag, de ska ha sådana rutiner att de uppmärksammar och då går in och avbryter händelser som dessa, säger hon.
I veckan gick förvaltningen ut med information till vårdnadshavarna på förskolan, där de beskriver ärendets gång och vilka åtgärder som vidtagits. Skolledningen har haft samtal med så väl föräldrar till de berörda barnen, som med personalen på den aktuella förskoleavdelningen. Enligt utredningen har ingen i personalen uppfattat att barn blivit kränkta eller gjort varandra illa. Förvaltningen slår dock fast att delar av personalen brustit i omsorgsuppdraget.
– Det här handlar om små barn, de är inga förövare, det är personalens ansvar att följa läroplanen, vägleda och säkerställa barnens trygghet, säger Karin Sandberg Täpp.
Under höstterminen kommer förvaltningen bland annat ha möten med föräldrarna till de berörda barnen. Förvaltningen kommer även träffa all personal på förskolan tillsammans med rektorn och biträdande rektorn och personalen ska få utbildning om kränkande behandling. Inom de närmsta veckorna kommer också förskolegården delas in i mindre gårdar som avgränsas med staket.