Vart tar valsedlarna vägen efter festen?

Inför valet om två veckor har omkring 550 miljoner nya valsedlar tryckts, av dessa förblir de allra flesta oanvända. Frågan är: Vart tar de vägen när festen är över?

Britt Silfvergren är valansvarig inom länsstyrelsen på Gotland.

Britt Silfvergren är valansvarig inom länsstyrelsen på Gotland.

Foto: Magnus Ihreskog

sedlarna som blir över (GT)2018-08-28 14:30

Jenny Melin är sekreterare i Region Gotlands valnämnd och tillika valsamordnare. Det är hon som ser till att logistiken fungerar kring de 41 vallokalerna runt om på ön.

Bakom tre låsta dörrar i en källarlokal i Visby står sedan före sommaren de olika lådorna packade med valsedlar och andra attiraljer redo att köra ut på ön.

Det är också hit allt så småningom återvänder när festen är över, även alla de valsedlar som blivit över.

– Det brukar se ut som kriget här när allt kommer tillbaka, skrattar hon.

Men låt oss börja från början: I Sverige går det endast att rösta på det gamla analoga sättet: att för hand lägga valsedlar i kuvert och stoppa i en urna. Därför går det förstås åt en ofattbar mängd papper.

Kommunernas valnämnder ser till att det finns blanka och partimärkta valsedlar (för Gotlands del 16 000 per parti) att tillgå i respektive vallokal, länsstyrelserna hanterar de namnvalsedlar där partiernas kandidater står tryckta.

På Gotland har tio partier beställt sådana sedlar, förutom de åtta riksdagspartierna även Feministiskt initiativ och Landsbygdspartiet oberoende.

Namnvalsedlarna är för Gotlands del tryckta vid Strålfors tryckeri i Ljungby. Partierna har själva fått bestämma leveransadress, de flesta har valt något centrallager varifrån de själva ansvarar för distributionen till respektive ort.

Det är även respektive parti som via sin egen logistik svarar för att det på valdagen finns valsedlar i samtliga vallokaler på ön.

De blanka och partimärkta valsedlarna handhar Region Gotland, det är de som står packade i lådorna i den där källaren.

När vallokalerna stänger klockan 20 inleds rösträkningen. Vi smiter förbi den processen i den här artikeln, men till slut har alltså Sverige ett valresultat.

Men vad händer egentligen när festen är över, när gästerna gått och bara disken är kvar? Vart tar alla valsedlar vägen?

Jo, hos länsstyrelsen läggs de valsedlar som haft en faktisk påverkan på valutgången i 50-buntar med hjälp av gem och gummisnoddar och arkiveras.

Britt Silfvergren är valansvarig inom länsstyrelsen på Gotland:

– Gotland har runt 47 000 röstberättigade personer. Valdeltagandet brukar ligga på runt 85 procent och var och en använder två röstsedlar, det innebär runt 80 000 sparade sedlar, säger hon.

I fyra år arkiveras det, först när 2018 års valresultat är säkerställt avlägsnas de valsedlar som samlat damm sedan 2014 och återvinns som allt annat papper.

De valsedlar som blir kvar i vallokalerna, vilket alltså är den betydande delen, tas om hand av Region Gotlands valnämnd.

Jenny Melin, valsamordnare:

– Tidigare har det mesta gått till återvinning, men i år är det nya direktiv från Valmyndigheten att alla blanka och partimärkta sedlar ska sparas för återanvändning, säger hon.

De förvaras då i valnämndens förråd. Valsedlar tryckta med personnamn går dock som tidigare till återvinning.

Städningsproceduren i valdistrikten står personalen för. Det är, så att säga, de som får ta disken. För att respektive parti skulle åka runt och plocka upp efter sig...

– ...det har jag aldrig hört talas om, nej, säger Jenny Melin.

Det har heller aldrig Leif Dahlby, socialdemokratisk ledamot i regionfullmäktige och en slags spindel i partiets gotländska valnät. Det skulle bli för stor logistisk apparat.

De sedlar som ni får över i ert kansli, vart tar de vägen?

– På riksdagslistan är det tom baksida, de är utmärkta att använda som kladdpapper, säger han.

valsedlar

Ett parti som fick minst en procent av rösterna i något av de två senaste riksdagsvalen eller som är representerad i aktuell kommunfullmäktige får gratis valsedlar tryckta motsvarande tre gånger antalet röstberättigade i valområdet.

För Gotlands del innebär det runt 140 000 namnvalsedlar per val (kommun och riksdag), alltså runt 280 000 stycken per parti.

”Alla har dock inte beställt mesta tillåtna mängd” säger Britt Silfvergren, länsstyrelsen.

Nytt för året är att valsedlar kan tryckas i fyrfärg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om