KARTA: Så bra vatten har Gotlands badplatser

Enligt Region Gotlands mätningar har de gotländska badplatserna fortsatt en mycket hög kvalitet på badvattnet. Till sommaren drar dock regionen ner på antalet provtagningar.

Gotland har överlag mycket hög kvalitet på sitt badvatten.

Gotland har överlag mycket hög kvalitet på sitt badvatten.

Foto: Emil Lundberg

SE KARTAN2019-05-22 10:35

Klicka här för att se grafiken i större format >>

I måndags släppte Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och Folkhälsomyndigheten sin årliga rapport "Sveriges badvattenkvalitet - inför badsäsongen 2019". I den konstaterar myndigheterna att Sverige överlag har en mycket bra kvalitet på sitt badvatten, och att bara ett fåtal badplatser i landet har höga halter av bakterierna E. coli eller enterokocker.

Framförallt fokuserar rapporten på landets så kallade EU-bad, vilket bland annat innebär att badplatsen har över 200 besökare per dag i genomsnitt. I Sverige finns 436 EU-bad, och av dessa har 410 utmärkt, bra eller tillfredsställande vattenkvalitet. Antalet EU-bad som fått klassificeringen "utmärkt kvalitet" har även ökat från 353 i fjol till 375 i år.

På Gotland är det regionen som ansvarar för provtagningen, och precis som tidigare år håller vattnet vid öns badplatser en mycket hög kvalitet. Av de 23 badplatser som ingår i HaV:s sammanställning får 18 klassificeringen "utmärkt kvalitet", två klassas som "bra kvalitet" och tre har ännu inte fått någon klassificering då de räknas som nya badplatser. Resultaten är baserade på provtagningen från förra sommaren.

– Förra året var det bra vattenkvalitet överlag. Alla prover vi tog, vid tre tillfällen på 26 platser, var tjänliga. Det är när när en badplats får ett sådant resultat fyra år i rad som man får klassificeringen "utmärkt kvalitet", berättar Jonatan Levin, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Region Gotland.

På Gotland finns elva badplatser som är klassade som EU-bad. Av dessa är det endast Tofta som "bara" har "bra kvalitet" på badvattnet. De övriga har alla "utmärkt kvalitet".

Till sommarens badsäsong kommer Region Gotland dock att dra ner på antalet provtagningar betänkligt. Från att tidigare ha tagit tre prover per säsong på samtliga badplatser, kommer man i år endast att göra tre mätningar på EU-baden.

– På de övriga badplatserna kommer vi bara att provta en gång per sommar. Vi har så pass bra värden och har fått så bra statistik under så många år att vi inte anser att det behöver tas prover lika frekvent framöver. Dessutom ligger EU-baden så bra utspridda över ön, så jag tycker inte att det finns någon anledning att känna oro kring vattenkvaliteten, säger Jonatan Levin, med tillägger snabbt:

– Om någon badplats visar sig ha otjänligt vatten kommer vi såklart att ta omprov där för att säkerställa kvaliteten.

Här kan du se alla provtagna badplatser på Gotland och deras klassificering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om