Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt SMHI har på sina hemsidor dagligen uppdaterade kartor över gräsbrandsrisken i Sverige.
Redan den här veckan – och bara några dagar efter att det senaste snötäcket smälte bort – har röda fläckar börjat synas på kartan för Gotlands del.
I själva verket är stora delar av ön röda på riskkartan i veckan, vilket innebär stor risk för gräsbrand.
Och resten av ön är gulfärgad på kartan, vilket betyder att brandrisken finns även där.
– Det finns områden med torrt fjolårsgräs på hela Gotland, så jag skulle säga att varningen gäller över hela ön, resonerar brandmästare Henrik Johansson på räddningstjänsten.
Det ska handla just om fjolårsgräset, som ligger kvar på marken och som nu kommer fram i ljuset och torkar snabbt.
– Om man då eldar ute och det samtidigt är blåsigt kan det sprida sig. Se till att ha vatten tillgängligt och gärna en räfsa, så kan du kratta över jord om elden sprider sig. Framför allt måste du ha uppsikt om du eldar, du kan inte gå in och ta en timmes lunch.
Enligt Henrik Johansson är det helt klart tidigt på året med så pass mycket rött på brandriskkartorna.
– Ja, det kommer tidigare än det brukar. Jag vet inte om det hör ihop med vattennivåerna generellt, men innan det senaste snöfallet hade ju våren redan kommit ganska långt. I stället för en rejäl vinter i år verkar ytskikten snarare ha hunnit torka ordentligt, säger brandmästaren.
Räddningstjänsten har också varit ute på flera mindre gräsbränder redan:
– Vi har beredskap redan nu och följer prognoserna. Men det är bra om allmänheten förstår att det redan är väldigt torrt.
För morgondagen ser det mindre rött ut på riskkartorna – men även den gula färgen, som då dominerar i stället, innebär alltså risk för markbrand.
Och till helgen kommer det illröda åter tillbaka på kartan. Även då ser det ut att gälla främst mellersta och östra Gotland.
Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, tipsar på sin hemsida om att det kan finnas säkrare alternativ till egen eldning av ris- och gräshögar. Ett exempel är att i stället köra materialet till en återvinningscentral.
MSB varnar också för att brandrisken är som störst när det är torr luft, vilket det oftare är på eftermiddagarna just nu.