Startar chipsfabrik i mejeriet i Stånga

Det planeras storskalig livsmedelsproduktion i mejeriet i Stånga igen. Oliver och Emelie Lundberg skrev hyreskontrakt i fredags och till sommaren tror de att gotländska chips ska finnas i butik.

Oliver Lundberg har tagit fram fyra olika smaker, några med gotländsk touch.

Oliver Lundberg har tagit fram fyra olika smaker, några med gotländsk touch.

Foto: Henrik Radhe

Satsning (GA)2019-01-28 07:40

Femton år efter att Arla lade ner den världsberömda osttillverkningen av Blå Gotland i mejeriet i Stånga planeras för ny storskalig livsmedelsproduktion. Bakom satsningen står syskonen Oliver och Emelie Lundberg som tänker tillverka chips på gotländsk potatis. Planerna har funnits länge hos Oliver, som tidigt lärde sig att älska potatis.

– När jag gick på gymnasiet fick jag 25-kilossäckar av en kompis, vars pappa odlade potatis. Jag var ensam och fick försöka hitta olika sätt att göra av med dem, det blev mos och chips i stekpannan, säger han.

Företaget och produktnamnet Gotlandschips är registrerat och stekpannan har bytts ut mot rejälare grejer.

– Frityrgryta, skivmaskin och ett matningsband kommer från Ohio i USA och produktionslinjen blir 24 meter lång, säger Oliver Lundberg som hunnit fylla 21 år, jobbar på Svahns i Hemse och är aktuell som artist med Gotlandsrevyn i Klinte.

Om några veckor är det meningen att maskinerna ska vara på plats. Kapaciteten är 350 påsar chips i timmen och till en början kommer syskonen att själva stå för både tillverkning och marknadsföring.

– Vår förhoppning är att kunna anställa längre fram. Vi planerar för att ha produktion och vara ute i butiker innan sommarsäsongen drar igång, säger Emelie Lundberg.

Fyra olika sorter chips, med än så länge hemliga smaker, har tagits fram genom att låta vänner, butiksföreträdare och investerare provsmaka. Oliver avslöjar att ett par av sorterna har gotländsk touch. Förutom kryddning spelar även valet av potatissort stor roll för smaken.

– Andreas Wiklund på Tollby gård i Fole var den enda som hade rätt sort. I kalkylen har vi räknat på 40 ton potatis de första tolv månaderna – det blir tio ton chips, säger Oliver Lundberg.

Av de två miljoner kronor som satsningen kostar står Region Gotland, via statliga medel, för en halv miljon i investeringsbidrag till företagsutveckling, en miljon är banklån och resten kommer från Almi.

– Det har varit en förutsättning för att vi ska komma igång, säger han.

Till en början kommer Oliver Lundberg att sköta distributionen ut i butik själv. Om lanseringen går bra på Gotland finns redan nu planer på att expandera.

– Det är Mälardalen vi siktar på i första hand. Där finns det ett sug efter gotländska produkter, säger han.

Lars-Erik Stenegärd är, tillsammans med sina bröder, fastighetsägare till Stånga mejeri.

– Lokaler är inget bekymmer. Hela ostlagret på 500 kvadratmeter finns att växa i, säger han.

Sedan tidigare finns en livsmedelsproducent med inriktning på lamm i mejeriet.

– Det är precis sådan här produktion vi vill ha, säger Lars-Erik Stenegärd.

Samtidigt planerar ytterligare ett nybildat bolag, med Simon Kanellos och Mikael Lundin, att starta tillverkning av chips i ett annat mejeri på ön – på Stafva gård i Barlingbo.

– Vi kommer att släppa mer information längre fram, säger Mikael Lundin.

Han är hemlighetsfull om sina affärsplaner, av konkurrensskäl.

– Vi har gått in i flera samarbeten med andra företag, men konkurrens är det bästa som finns. Det triggar oss och vi ser bara positivt på det, säger Mikael Lundin.

Inte heller Oliver Lundberg är orolig för konkurrensen.

–Vi riktar in oss på olika saker, de gör sin grej och vi vår, säger han.

Sett till hur mycket chips gotlänningarna sätter i sig kan marknaden se omättbar ut.

– Varje svensk äter två kilo chips om året. Statistiskt sett köper gotlänningarna en halv miljon påsar chips om året – sedan tillkommer det som turister och besökare köper, säger Oliver Lundberg.

Mejeriet i Stånga

Ägs av fastighetsbolaget Plog AB.

Förutom Gotlandschips finns Besikta Bilprovning,

Ljungs kakelugnsmakeri,

Sunrise gym,

Lammboden charkuteri,

Presto brandskyddsutrustning,

Maldes bryggeri,

förråd för en byggfirma,

uppställning av husbilar,

och MC-klubben Crucified MC.

Källa: Plog AB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!