På tisdagen hölls ett seminarium på temat hur Gotland ska få fler bofasta invånare. Medverkade gjorde regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S), oppositionsrådet Eva Nypelius (C), regiondirektör Peter Lindvall och regeringens utredare i regionfrågan Barbro Holmberg.
En av de frågor som diskuterades var just regionfrågan, att Gotland ska bli en del av Stockholm.
Den fråga som väckte störst uppmärksamhet bland åhörarna var att, om detta blir verklighet, så ska frågan om en gemensam skattesats utredas.
I dag har Stockholm ungefär fyra kronor lägre skatt än Gotland. Men frågan är komplex i och med att man i Stockholm har landstingsskatt och kommunalskatt, och på Gotland är det bara en och samma skattesats.
– Man måste komma överens om vilken skattesats man ska ha, säger Barbro Holmberg.
Björn Jansson och Eva Nypelius var försiktigt positiva.
– Kommunalskatten har betydelse men man kan inte stirra sig blind på den, det finns många andra saker som spelar in, säger Björn Jansson som också poängterar att Gotland i dag kompenseras i och med statens skatteutjämningssystem.
Gotland har i dag omkring 57 000 invånare. Men i verkligheten är det betydligt fler. En undersökning som Eva Nypelius hänvisade till visar att det snarare är 62 000 som bor här större delen av året, men att många valt att inte skriva sig här.
En sänkt kommunalskatt skulle kunna ha betydelse för att få fler att vilja skriva sig här.
Men frågan om en sammanslagning med Stockholm är svår. Nästa år ska Barbro Holmberg lämna ett delbetänkande om vilka regioner som kan vara aktuella att slå samman redan 2019.
Men Gotland och Stockholm finns inte med i den planen, där har man redan valt att skjuta tidpunkten framåt till 2023.
Anledningen är just svårigheterna att se till Gotlands unika läge som en ö i Östersjön, och hur man ska kunna jämka in de speciallösningar som Gotland har i en storstadsregion.
– Vi måste kunna se till att värna Gotlands speciella status. Vi har en samsyn om att det är Gotland och Stockholm som hör ihop, men sedan finns det mycket kvar att diskutera och som måste lösas, säger Barbro Holmberg.
Regiondirektör Peter Lindvall betonade att man inte kan sitta still och vänta på att en eventuell sammanslagning ska lösa alla regionens problem, de flesta av akut karaktär.
– Vi måste jobba här och nu. En sammanslagning 2019 eller 2023 kommer naturligtvis att ha betydelse, men vi har viktiga frågor som vi måste fokusera på omedelbart.