Översvämningar efter extremt högvatten

Det är det milda och blåsiga vädret som medfört det ovanligt höga vattenståndet längs Gotlandskusten. Maxläget nåddes troligen under tisdagen.

På Ronehamns camping hade vattnet flödat in.

På Ronehamns camping hade vattnet flödat in.

Foto: Emil Karlsson

Samhällen2020-02-27 13:09

Vattenståndet längs Gotlandskusten har under februari varit det högsta på decennier. Bland drabbade områden återfinns sydöstra och sydvästra delarna av ön. Bland annat Rone och Grötlingbo har haft översvämmade områden och även exempelvis Eksta på motsatt sida ön. Vattnet har även nått strandbodar och stugor. 

– I går (tisdag) var det pålandsvind. Det är det högsta vattenståndet hittills och jag har bott här sedan 1981. I dag har det sjunkit 30 centimeter, konstaterar Håkan Schärnell, Rone.

– På tisdagen gick jag ett par kilometer norrut från Änggårde norrut till Hus och såg flera drabbade fastigheter. 

Vid mätstationen i Visby låg medelvattenståndet på onsdagsmorgonen 75 centimeter över den årliga medelnivån. Varningsgränsen går vid 65 cm och sedan i söndags gäller en klass 1-varning för Gotland. Denna varning för högt vattenstånd innebär "risk för översvämning av småbåtsbryggor och kajer". 

– Det är inte vanligt med så höga vattenstånd kring Gotland. Det är för tillfället mycket vatten i hela Östersjön. När vinden ligger på mot kusten ökar det och Gotland påverkas ju av alla vindriktningar, konstaterar Sandra Fyrstedt, vakthavande oceanograf vid SMHI.

Vem, eller snarare vad, som är skyldigt till det prekära vattenläget är det ingen tvekan om.

– Det är det milda och blåsiga vädret. Regn påverkar inte vattenståndet. Men det kan ge höga flöden på land.

Vad som effektivast minskar vattenmängden är då motsatt väderläge.

– Det skulle behövas en period av lugnt väder och högtryck. Då försvinner vattenmassorna via Öresund ut i Västerhavet/Nordsjön, säger Sandra Fyrstedt. 

Det höga vattenståndet har också hållit i sig längre än det brukar. Men enligt SMHI tyder prognoserna nu på att toppen är nådd och att det börjar minska. Det kan vara så att tisdagen var maxdagen. 

Christer Stoltz är beredskapschef vid regionen. Han menar att läget ännu inte är av tyngre art.

– Vi följer klass 1-varningen och har fått varningar om det höga vattenståndet. Framför allt är det hamnarna som hittills är berörda. 

På fastländska västkusten har man börjat distribuera sandsäckar till befolkningen i områden som drabbats av översvämningar på grund av höga vattenflöden i älvar och åar.

Har regionen sandsäckar i lager?

– Inte i några volymer. Vi har inte den problematiken, framhåller Christer Stoltz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!