Enligt Oskar Lindehejd, chef för Swedbank Gotland, kan man efter cirka fyra år med Unga jobb-initiativet på Gotland konstatera att minst hälften av hittills 180 praktikplatser lett till en anställning.
– När vi startade 2013 var det mer tal om samhällsnyttaoch att göra något åt ungdomsarbetslöshet. I dag är praktiken och den här mässan lika mycket ett sätt för arbetsgivare att hitta kompetens, säger han.
På Gotland har Unga jobb utvecklats i en positiv riktning när det i många andra kommuner inte alls har fungerat lika bra, enligt Oskar Lindehejd. Han understryker att det inte vore möjligt utan de gotländska företagarnas engagemang.
– Och vi märker att det fungerar, annars hade de inte kommit tillbaka varje gång, säger han och blickar ut över mässgolvet.
I går var det alltså dags för årets andra praktikmässa. Ett 20-tal olika arbetsgivare och branschföreträdare hade samlats i Region Gotlands lokaler på Visborg. Efter en kort presentation av sina företag var det sedan upp till de arbetssökande att ta kontakt med dem.
– Var inte rädda för att komma bort och prata med oss!
Uppmaningen från Frida Domnauer, som representerade restaurangnäringen på ön, var tydlig.
Hon inledde sin presentation med att säga att det inte saknas jobb för den som vill gå härifrån med ett.
Unga jobb innebär först och främst praktik som i regel pågår i tre månader.
– Sedan är förhoppningen att det ska leda vidare till något. Men det kan vara andra saker än en fast anställning hos samma arbetsgivare som man praktiserat hos, säger Tina Ersson.
En inblick i yrket inför vidare studier, en fot in på arbetsmarknaden eller en rutin för att få struktur i vardagen och öka sin sociala kompetens.
Praktikperioden kan ha olika innebörd för såväl den arbetssökande som för arbetsgivaren, menar Tina Ersson.
Initiativtagarna märker dock ett skriande behov efter ny kompetens inom flera branscher. Oskar Lindehejd sägeratt själva mötena, den personliga kontakten under mässan, är en framgångsfaktor för Unga jobb.
– Brist på erfarenhet och en högre utbildning är en gemensam nämnare för ungdomarna. Men företagen vet förutsättningarna och söker personer som är intresserade av att lära sig ett nytt yrke. Därför är det så bra att man kan mötas så här, säger han.
Colorama Visby är ett exempel på ett företag som tagit emot en praktikant som sedan kunnat vidareutbilda sig internt.
– I dag jobbar den här personen som inredningsexpert hos oss, säger Magnus Rosmar, butikschef.
Han hade tagit med sig några färgprover som han lagt på sinlilla tillfälliga kontorplats på mässan. Kanske var det just de färgglada tapeterna som lockar Elias Gedda, 22 år, att sätta sig ner hos Magnus Rosmar för en kort pratstund.
– Jag är ute efter ett jobb. Men om man får börja som praktikant så är det egentligen bara bra, då får man känna sig för först och en bättre start på företaget, säger Elias Gedda efteråt, till GT.