Under 2017 genomförde länsstyrelsen en nationell tillsyn av kameraövervakning på hotell. Totalt granskades 123 hotell i landet, och av dessa fick 51 någon form av anmärkning.
– Anmärkningarna är allvarliga. Hotell är en plats för rekreation, där många vistas på sin fritid och integritetsintresset är högt, säger Camilla Wagnervik på Länsstyrelsen i Västra Götalands län, som är den som har sammanställt rapporten.
På Gotland gjordes tillsyn på 20 slumpvis utvalda hotell, varav två fick anmärkningar. I båda fallen saknade hotellen tillstånd för att utföra kameraövervakning.
Camilla Wagnervik tror inte att de hotell som saknar tillstånd för kameraövervakning, men sätter upp kameror ändå, gör det av illvilja.
– Utan att kunna uttala mig specifikt om Gotland så är den bild jag har att man brister i kunskap. Man förstår helt enkelt inte när det krävs tillstånd och inte, säger hon.
Båda de två hotell på Gotland som fick anmärkningar under 2017 åtgärdade dessa kort efter tillsynen. Om detta inte gjorts kunde det i längden inneburit att hotellet förelagts med vite.
Andra vanliga brister bland de hotell i Sverige som fick anmärkningar i tillsynen var att övervakningen skett utanför tillåtet område, att kamerorna varit felplacerade samt att det saknats tydlig skyltning om att kameraövervakning skett.