På måndagskvällen startade branden i katedralen i Paris, belägen på ön Île de la Cité i floden Seine. Först vid lunchtid var branden släckt, då hade hela taket över koret förstörts liksom långskeppet, tvärskeppet och spiran.
Visby domkyrka är byggd vid ungefär samma tid, mitten av 1200-talet och konstruerat på samma sätt. Mycket är av sten men de bärande bjälkarna av trä.
Henrik Johansson, brandmästare, berättar att Räddningstjänsten fortlöpande uppdaterar sig på särskild värdefulla byggnader:
– Hur den är konstruerad är viktigt att veta i händelse av brand, liksom att rökdykarna gör sig en bild av lokalerna.
De har också en manual där kulturhistoriskt värdefulla föremål finns markerade, som exempelvis dopfunten och Jesus-statyn. Skulle byggnaden inte gå att klara kan kanske lös egendom räddas.
Brandlarmet i domkyrkan är kopplat till församlingshemmet liksom Svenska kyrkans lokaler på Norra Kyrkogatan, dessutom är det direktkopplat till Räddningstjänsten. Tidig upptäckt av brand är alltid a och o.
Problemet med byggnader som domkyrkan, liksom Notre-Dame, är höjden. Stegbilarnas stegar räcker helt enkelt inte upp.
– Det finns sprinklersystem inbyggt i högsta tornet och en fördel är Kyrkberget, att verka därifrån finns med i våra insatsplaner, säger Henrik Johansson.
Tidigare var just Kyrkberget en populär plats för nyårsfyrverkerier. Detta är numera förbjudet, bland annat för att raketerna riskerar att antända kyrkan.
För en kyrkobyggnad som ser ut att vara gjord av sten kan alltså verkligen fatta eld. Hela den här historien kanske gör att människor får upp ögonen för detta, menar Henrik Johansson:
– Det sätter fokus på brandsäkerheten, att det alltid är ett riskmoment med exempelvis renovering, inte minst i gamla kulturbyggnader.
Men det finns förstås också mjuka värden när en kyrka fattar eld. Domprosten i Visby domkyrkoförsamling Mats Hermansson blev bedrövad när han såg de första tv-bilderna där parisarna försökte förstå vad som hänt
– Det visar hur mycket ett sådant rum verkligen betyder, det är centrum för vår kultur och vår historia. Alla har en relation dit, Notre-Dame är troligen ett av de mest besökta rummen i Europa.
Parallellt med den kollektiva sorgen av att något som putsats och förfinats i århundraden förintas på några timmar kommer oron för det rum han själv ansvarar för.
– Visby domkyrka är byggd på träbjälkar, precis som Notre Dame. Kyrkorna är lika gamla, bara några årtionden skiljer.
Så hur tänker du kring det?
– Att vi försöker säkra kyrkan så mycket som möjligt, precis som man förmodligen gjort i Paris. Att det sedan inte hjälper, det säger något om förgängligheten, säger Mats Hermansson.