Vänsterpartiet aviserar inför valet att man fortsatt vill stärka skolan på Gotland i form av högre kvalitet på undervisningen, en förbättrad situation för de som har svårt att hänga med i undervisningen, samt att lärarna ska få en bättre arbetsmiljö.
– Vår största utmaning är att se till att fler av de barn som har olika neuropsykiatriska eller kognitiva funktionshinder trivs i skolan, når skolans mål och klarar av att vara närvarande. Klarar vi det så får vi fler elever som blir behöriga till gymnasiet, säger Brittis Benzler (V), regionråd.
Kommer man inte in på gymnasiet är det stor risk att man hamnar i både arbetslöshet och ohälsa enligt henne, och det anses vara något av det viktigaste att motverka.
På många håll måste lärare enligt Vänsterpartiet agera både kurator och annat i sitt yrke. Partiet vill därför förstärka elevhälsan så att lärare kan få vara enbart lärare.
Vänsterpartiet fortsätter i sitt valprogram med flera förslag för skolan som hörts tidigare. Till exempel vill man ha mer resurser i skolan och arbeta för mindre barngrupper. Nationellt föreslår partiet en satsning på 5 miljarder kronor till skolan, varav cirka 35 miljoner skulle delas ut till skolor på Gotland, uppger partiet. Med hänvisning till Gotlands ö-läge och att många barn växer upp på landsbygden föreslås ön satsa mer pengar på skolorna i förhållande till andra kommuner i landet.
Bland de mer handfasta punkterna bland V:s förslag finns det om att Kulturskolan ska bli avgiftsfri.
– Det är ingen jättestor peng på Gotland, det är 1,8 miljoner som avgifterna till Kulturskolan i dag ger regionen. Så vi tror absolut det skulle vara möjligt att få igenom en slopning med hjälp av en statlig satsning. Oavsett så måste avgifterna sänkas, säger Saga Carlgren (V), partiets förstanamn i valet.
Enligt partiet blir avgifterna till Kulturskolan ett hinder för många familjer på Gotland att ta del av Kulturskolans utbud.
Ett annat förslag är att Alléskolan i Visby definitivt ska rivas för att ge plats åt en ny skolbyggnad på samma tomt. Delar av oppositionen har i den frågan markerat att man hellre skulle se en ombyggnad av den befintliga skolan till en kostnad av cirka 60 miljoner kronor.
Ett annat nytt förslag handlar om att gymnasieskolan på ön ska utrustas med ett så kallat "Teknikcollege". Det handlar om en ny utbildningsform som bygger på att teknikföretag, politiker och skolan tillsammans utformar yrkesutbildningar inom teknikområdet, både på gymnasienivå och vuxenutbildning. Teknikcollege anses vara en kvalitetsstämpel och syftar till att få fler att utbilda sig mot teknikyrken. En förstudie är enligt partiet gjord om Teknikcollege på Gotland och ett beslut om genomförande ska tas i september.