Polisen vill ha fler volontärer

I dag finns mellan 10 och 20 aktiva volontärer inom polisen på Gotland. Nu ska de bli fler. "Vem som helst kan bli volontär så länge man har hjärtat på rätt ställe", säger Linda Ekström.

Linda Ekström, volontär, och polisens volontärsamordnare, Anders Palmqvist.

Linda Ekström, volontär, och polisens volontärsamordnare, Anders Palmqvist.

Foto: Montage/Malin Stenström

Så blir du volontär2019-03-10 08:05

Då och då ser man dem, polisens volontärer med sina gula västar. På Gotland dyker de ofta upp under evenemang som Almedalsveckan, Slite marknad och Kubb-VM. Men de gör långt mycket mer än så. Förutom att bistå polisen vid större arrangemang deltar de bland annat i trygghetssatsningar, nattvandringar och informationskampanjer, mot till exempel langning.

Under torsdagen tog sig 13 personer till polishuset i Visby för att delta i en informationskväll om polisens arbete med volontärer.

– Jag slås av den kraft som finns bland allmänheten att vilja hjälpa till, konstaterade Fredrik Persson, lokalpolisområdeschef på Gotland.

En som har varit volontär under flera år är Linda Ekström. Som så många andra drömde hon om polisyrket som barn. Men livet tog en annan väg och i dag jobbar hon som vd för ett åkeri.

– Att vara polisens volontär är precis lagom, säger hon.

Som volontär har man inga polisiära befogenheter.

– Men när de ser oss blir det ofta en lugnare stämning. Vi har avstyrt en hel del bråk och tjafs genom att bara finnas där och prata med dem, för ibland räcker det med att de känner sig sedda, säger Linda Ekström.

Hon menar att vem som helst kan bli volontär – så länge man har hjärtat och huvudet på rätt ställe.

– Jag har aldrig känt mig hotad. Det känns tryggt att veta att man alltid har polisen i ryggen.

För att bli volontär måste du först delta i ett informationsmöte, sedan sker enskilda samtal och slutligen går du en grundutbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om