Under torsdagen besökte allmänhetens pressombudsman, Ola Sigvardsson, Montessoriskolan i Visby, som är ett av fyra stopp på en mindre skolturné på Gotland. Eleverna, som är mellan 6 och 12 år gamla, informerades om bland annat källkritik och rätten att anmäla en tidning.
– Om en tidning skriver något kränkande kan man kontakta mig, förklarade han.
Pressombudsmannen, PO, hjälper enskilda individer som anmäler att de har namngivits och kränkts i en tidning. Du kan alltså inte anmäla om du inte berörs personligen. Om PO anser att publiceringen brutit mot de pressetiska reglerna meddelar han det till pressens opinionsnämnd, PON, som sedan beslutar om att antingen fria eller fälla tidningen. Om de väljer att fälla måste tidningen publicera beslutet.
Ett färskt exempel är TV4-profilen Martin Timell som kontaktade PO under #metoo-rörelsen efter att han namngivits och beskrivits som en sexist, rasist och homofob av tidningen Expressen.
– Då kom jag fram till att tidningen varit allt för hård, så de fälldes, säger Ola Sigvardsson.
Det är dock inte upp till PO att avgöra om påståendet är sant eller ej.
– Vi undersöker den skada påståendet har gjort, oavsett om det är rätt eller fel, förklarar han.
Varje år får PO in mellan 500 och 600 anmälningar, varav ungefär 50 leder till fällning. Drygt 75 procent av anmälningarna görs av män. Senast en gotländsk tidning blev anmäld var år 2015, efter att flera medier skrivit om den präst som anklagats för att bland annat ha sexuella relationer med några konfirmander. Helagotland.se var en av tidningarna som blev anmälda, och senare friad.
Om du upplever att du blivit kränkt av en tidning kan du gå in på PO:s hemsida eller ringa 08-692 46 20. Du måste göra det inom tre månader efter publiceringen.