Under måndagen höll Christer Fuglesang två föreläsningar för gotländska högstadieungdomar.
– Jag hoppas förmedla inspiration, nyfikenhet och en vilja att plugga vidare, säger Christer Fuglesang.
Christer Fuglesang är professor vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, där han forskar och undervisar. Vid sidan om det gör han varje termin en skolturné i Rymdstyrelsens regi, och nu hade turen kommit till Gotland.
– Jag brukar besöka 7-8 olika ställen per turné.
Under förmiddagens föreläsning var Wisbygymnasiets aula i det närmaste fullsatt. Föreläsningen handlade till största del om hans erfarenheter från sina två resor till Rymdstationen ISS.
En av klasserna på plats var Fårösundsskolans årskurs 8, som efter föreläsningen fick möjlighet att ställa frågor till den svenska rymdfararen.
Bland annat frågades det om vad Fuglesang tyckte var häftigast med att vara ute i rymden, hur mycket han tjänar och vad som var hans favoritmat när han var i rymden.
– Det är bra om man varierar det lite, smaksinnet förändras en del när man är i rymden så det som är en favorit på jorden kan smaka annorlunda där ute, svarade Christer Fuglesang på frågan om maträtter.
Tre av eleverna från klassen är Vendela Bandholtz-Vistrand, Liw Kahlström-Söderberg och Juliana Jalonen.
– Allt var jättebra, säger Vendela Bandholtz-Vistrand och får medhåll av klasskompisarna.
– Jag är inte så jätteintresserad av rymden men det här var väldigt intressant, säger Liw Kahlström-Söderberg.
Juliana Jalonen fastnade lite extra för ett filmklipp från Fuglesangs tid på ISS.
– Jag tycker det var coolt. Jag var förvånad över att se hur vattnet bildar en bubbla i tyngdlöshet, och hur man kan stoppa in saker i den bubblan, säger Juliana Jalonen.
Christer Fuglesang passade också på att sia lite om framtiden för den mänskliga närvaron i rymden.
– Att åka tillbaka till månen, där ingen varit sedan 1973, och bygga lite infrastruktur där är något som känns spännande.
En annan milstolpe är den första resan till Mars.
– Det är kanske den ultimata milstolpen. Min gissning är att det kommer ske om cirka 20 år. Inom 100 år, kanske redan om 50 år, så kommer man att bosätta sig på Mars, förutspår Fuglesang.
Det pågår en rad olika projekt med rymdturism. Han tror att den första turistresan kommer ske inom två år.
– Sådana resor som kallas suborbitals, där man åker upp över 100 kilmeters höjd och får uppleva tyngdlösheten i 4-5 minuter, kan sannolikt sätta igång 2019.