Det är under vinterhalvåret som RS-viruset smittar som mest, och just nu har viruset nått sin topp på Gotland, en nyhet som Svt Nyheter Öst var först att rapportera om. Bo Klintberg, som är överläkare vid barn- och ungdomskliniken på Visby lasarett, säger till Helagotland.se att man för tillfället dagligen får in barn som smittats av RS-viruset.
– Just nu får vi in två-tre fall om dagen, och jag tror nog att vi nu nått toppen på säsongen. Troligtvis kommer det att hålla i sig i två-tre veckor till innan det klingar av lite, säger han.
Enligt nationell statistik har Gotland flest RS-smittade i hela landet om man ser till antal fall per 100 000 invånare. Det är dock siffror som inte är helt rättvisande, enligt Bo Klintberg.
– Att vi har så många diagnostiserade fall beror på att vi har så stor tillgänglighet här på ön, och att vi tar prov på alla. Vi fångar helt enkelt upp fler än många andra län gör, säger han.
För de flesta som smittas av RS-viruset blir det som en vanlig förkylning, men för vissa kan det ställa till med en hel del besvär.
– Ju yngre man är när man smittas desto mer symptom får man ju. Det är egentligen lika vanligt bland förskolebarn, men för dem blir det mer som en besvärlig förkylning. För riktigt små barn som ammar kan det bli problem med intag av maten och man kan även få andningssvårigheter. De allra flesta klarar sig bra hemma, men vissa behöver läggas in för att få vård.
RS-viruset är ett "tungt" virus, och sprids därmed i princip inte alls via luften. I stället sprids viruset via så kallad droppsmitta.
– Det överlever på ytor under ganska många timmar, och när någon då tar i ett dörrhandtag där viruset finns så får man med sig det på händerna. Det bästa sättet för att minska risken att sprida smittan är därför att tvätta händerna, säger Bo Klintberg.