Chips-syskonen vill ta över stor fabrikslokal: ”Vi vill utöka”

Lokalerna i Stånga har blivit för små – och Gotlandschips vill expandera. Nu försöker syskonen och grundarna Emelie och Oliver Lundberg ta över den nedlagda fiskfabriken i Ronehamn och målet är att fyrdubbla produktionen. 
– Nu vill vi köra på och visa att vi menar allvar, säger de. 

Den tidigare fiskfabriken i Ronehamn kan bli Gotlandschips nya hemvist. Oliver Lundberg på Gotlandschips och Roland Pettersson från Fiskeservice Gotland och Gotlands läns fiskeriförsäkringsbolag hoppas kunna gå vidare med affären.

Den tidigare fiskfabriken i Ronehamn kan bli Gotlandschips nya hemvist. Oliver Lundberg på Gotlandschips och Roland Pettersson från Fiskeservice Gotland och Gotlands läns fiskeriförsäkringsbolag hoppas kunna gå vidare med affären.

Foto: Jonas Bäckström Thurgren

Rone2025-03-26 05:10

Framgångsrika och flerfaldigt prisade Gotlandschips har växt ur den kostym som lokalerna i det gamla mejeriet i Stånga har utgjort sedan starten.

– Vi vill utöka vår kapacitet i produktionen och då behöver vi byta ut ett par maskiner, det är fritösen som är flaskhalsen. Vi behöver större produktionsyta men framförallt även lager och andra ytor runtomkring, säger Oliver Lundberg.

En flytt till Ronehamn skulle innebära att produktionsytan ökar från 240 till 420 kvadratmeter, fyra gånger så stor lageryta och väl tilltagna personalutrymmen. Lantmännens intilliggande spannmålslager har gott om plats för att husera all potatis inför tillverkning.

Kapacitetsökningen handlar om en fyrdubbling av den nuvarande produktionen som är närmare 100 ton chips per år.

– Det blir ett stort steg men vi tror mycket på det vi gör. Vi skulle kunna fortsätta på den nivån vi är i dag men det blir inte hållbart. Ska det bli riktigt livskraftigt i framtiden måste vi sikta högre, vårt mål är att komma ut centralt på alla livsmedelskedjor och det fixar vi inte med dagens kapacitet. Med den nya kapaciteten kan vi offerera in till alla de stora kedjorna med vetskapen att vi skulle klara av att lösa det. Det är stor skillnad jämfört med att gå till butik efter butik efter butik som extern leverantör, det är skitsvårt och butikerna tycker inte alls om det.

undefined
Syskonen Emelie Lundberg och Oliver Lundberg grundade Gotlandschips tillsammans år 2018.

För att producera 100 ton chips går det åt 300-400 ton potatis. Framöver kan det årligen handla om 1 600 ton gotländsk potatis som blir 400 ton Gotlandschips.

– Potatisodlare finns det gott om på Gotland så den biten är jag inte orolig över, mer än att man ska kontraktera upp den oktober föregående år. 

Företagets arbetsstyrka skulle också öka från dagens 4-5 personer. 

– Skulle vi maxa den nya kapaciteten så blir det cirka fem till som ska in i produktionen, och så kommer det till fler med administration och så vidare. Nu vill vi köra på och visa att vi menar allvar.

Gotlandschips utbud består för närvarande av fem smaker. 

– Med större kapacitet så kan vi utveckla smaksidan väldigt mycket mer, då kommer vi ha tid och möjlighet till det på ett annat sätt. 

undefined
Framöver kan fler smaker tillkomma i Gotlandschips sortiment.

När syskonen Lundberg sökt efter passande lokal så har den tidigare fiskfabriken i Ronehamn tydligt utkristalliserat sig som det bästa alternativet. 

– Ja verkligen,  det är ju mycket som ska stämma in och det gör det här. Den har väldigt lämplig storlek och är tillgänglig nu vilket är viktigt, vi kan inte gå och vänta hur länge som helst. De begagnade maskinerna är jättesvåra att få tag på, när de finns tillgängliga så har man väldigt kort tidsspann att agera på. 

Gotlandschips är en Sudret-produkt och Oliver är mån om att så ska förbli. 

– Det är inte enbart hjärna utan också lite hjärta bakom att vi vill vara här, men det är ju det klart bästa för oss affärsmässigt. Och av det jag hört verkar det ändå vara uppskattat bland folk häromkring, som tycker att det är kul om det blir något här. Dessutom är vi uppväxta alldeles i närheten i Eke och varit här och härjat hela vår ungdom, säger Oliver med ett skratt.

Fiskfabriken med fryslager har inte varit i bruk sedan 2023. Den delägs av Fiskeservice Gotland ekonomisk förening och Gotlands läns fiskeriförsäkringsbolag.

– Det definitiva beslutet om att sälja fastigheten tog vi under våren 2024 och då bestämde vi att försäljningen skulle tas tag i efter sommaren. Då hade vi haft det i malpåse i nästan två år medan vi försökte hitta lösningar på vad vi skulle kunna göra med det, säger Roland Pettersson som är ordförande hos de båda delägarna.

Roland Pettersson ser mycket positivt på intresset från Gotlandschips.

– Det var väldigt passligt. Från vår sida tycker vi att det vore optimalt att sälja till en verksamhet som gynnar bygden och få tillbaka arbetstillfällen. Att det är en lokal firma som tar över skulle också kännas väldigt bra, det skulle kännas sämre att sälja till någon på fastlandet som gör något halvhjärtat och konstigt med det. 

Han fortsätter med ett leende:

– Och man friterar ju fisk med pommes frites, så det här skulle ju bli från det ena till det andra i fish and chips. 

undefined
Roland Pettersson och Oliver Lundberg går i väntans tider på ett besked från miljö- och byggnämnden.
undefined
Laxhallen i den tidigare fiskfabriken i Ronehamn ska alltjämt tömmas på vissa inventarier.
undefined
Det tidigare fryslagret i fiskfabriken i Ronehamn kan snart användas som chipslager istället.

Det finns dock just nu en käpp i hjulet som förhindrar affären från att rulla vidare, då detaljplanen för området stipulerar att det på fastigheten ska bedrivas hamnanknuten verksamhet.

Gotlandschips har gjort en bygglovsansökan om ändrad användning för fastigheten, som avslogs av samhällsbyggnadsförvaltningen. 

–Det hänger ihop med hur man tolkar detaljplanen. På frågan vad industri för hamnändamål innebär har vi fått svaret att de inte riktigt vet och att vi skulle skicka in en frivillig bygglovsansökan. De tittade på den och sa nej, men det är fortfarande ingen som har specificerat vad en hamnanknuten verksamhet är, säger Oliver.

Gotlandschips har överklagat till miljö- och byggnämnden (MBN) med förhoppning om att verksamheten antingen ska godkännas som hamnanknuten eller att en avvikelse från detaljplanen ska godkännas. 

– Byggnämnden kan göra sin bedömning lite friare och mer utifrån verkligheten. Bygglovshandläggarna måste jobba på ett visst sätt och det får man ha respekt för. Vad som ingår i hamnanknuten verksamhet kan vara lite allt möjligt. Dels har avvikelsen för Kapten Grogg, från industri till kafé med uteservering, godkänts för många år sedan. Dels har det tidigare varit restaurang här där vi sitter, och dels har ju Guteglass tidigare haft tillverkning i den här lokalen.  

undefined
Roland Pettersson och Oliver Lundberg samtalar inne i fryslagret.

MBN sammanträder på fredag, den 28 mars. Oliver Lundberg tycker att indikationerna är goda inför fredagen.

– Det låter positivt och vi har väldigt gott hopp. 

Han betonar betydelsen av ett snabbt beslut.

– För oss handlar det om att det behöver kunna ske nu, vi kan inte sitta och vänta på någon bygglovsprocess som ska ta ett år eller ännu värre en detaljplaneprocess som tar en massa år. Jag tror att det säkert kommer lösa sig, det ska det bara göra. Just nu bromsar det ju allt annat, vi hade kunnat vara halvt igång nu vid det här laget. 

I händelse av positivt besked, hur snabbt kan det vara klart för produktion?

– Vi har sagt att produktionen kan vara igång i slutet av juli, men jag hoppas på juni. I juli är det en naturlig brytpunkt mellan gammal och ny potatis. Det är många pusselbitar och de hänger ihop med varandra, men vi har förberett så mycket vi kan utifrån läget just nu, säger Oliver Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!