Skalar upp och flyttar in i fabriken

Lost Island Brewery flyttar in i fabriken i Roma och expanderar kraftigt. 15 000 flaskor öl i mÄnaden och lansering pÄ Systembolaget i hela landet Àr nÀsta steg.

Jens Enderberg blir bryggmÀstare i större skala nÀr han nu flyttar bryggeriet frÄn garaget i VIbble till gamla sockerfabriken i Roma. 15 000 flaskor i mÄnaden ligger kapaciteten pÄ.

Jens Enderberg blir bryggmÀstare i större skala nÀr han nu flyttar bryggeriet frÄn garaget i VIbble till gamla sockerfabriken i Roma. 15 000 flaskor i mÄnaden ligger kapaciteten pÄ.

Foto: Henrik Radhe

Roma2020-05-13 09:07

NÀr Jens Enderberg startade sitt bryggeri 2016 hemma i garaget i Vibble var han en av fyra ölproducenter pÄ ön. Sedan dess har sÄvÀl antalet bryggerier som den egna kapaciteten ökat rejÀlt.

– I början kunde jag göra 400 liter i mĂ„naden. För tvĂ„ Ă„r sedan tog vi in delĂ€gare och ökade till 1 400 liter i mĂ„naden, sĂ€ger Jens Enderberg och berĂ€ttar hur beslutet av flytta för att kunna öka volymerna ytterligare togs efter sommaren i fjol.

Trots att lagret av öl dÄ var fyllt tog allt slut redan i juni, och kunderna var tvungna att vÀnta flera veckor medan ny öl stod pÄ jÀsning.

– DĂ„ kĂ€nde jag att ska det hĂ€r bĂ€ra sig i lĂ€ngden Ă€r det dags att skala upp verksamheten.

Första februari fick bryggeriet tillgÄng till de nya lokalerna i Roma, i gamla sockerfabriken dÀr Gotlandssnus och ett potatisskaleri tidigare varit hyresgÀster. Lokalerna var redan livsmedelsklassade och ett rejÀlt kylrum stod redo att ta emot mÀngder med öl tappad pÄ flaska.

– Det Ă€r ett tusenliters brygghus och sex stycken tusenliters jĂ€stankar som vi har köpt. PĂ„ fredag eller lördag Ă€r det premiĂ€rbryggning och tankarna ska fyllas inför sommaren, sĂ€ger Jens Enderberg och berĂ€ttar att tre nya sorter slĂ€pps pĂ„ Systembolaget den 3 juli.

Sedan tidigare finns Lost Island Brewery med fyra olika sorters öl pĂ„ Systembolaget. 

– I samband med slĂ€ppet blir alla vĂ„ra sorter tillgĂ€ngliga som bestĂ€llningsvara i hela Sverige, sĂ€ger Jens Enderberg och avslöjar att en av de nya sorterna blir en ljus lager, en pilsner, som passande nog ska heta Roma pilsner.

Det nya bryggeriet drivs med Ängkraft frÄn grannen Gotland Whisky i lokalerna vÄningen ovanför.

– Tack vare dem kommer vi att fĂ„ möjlighet till fatlagring som vi inte haft tidigare. Ölen kommer att fĂ„ smak av whisky och av ekfat beroende pĂ„ tiden den lagras och det blir en helt ny vĂ€rld för mig att experimentera med, sĂ€ger Jens Enderberg.

Det nya bryggeriets utmaning blir att skala upp recepten sÄ att de fungerar och begrÀnsning ligger i de sex jÀstankarna. Jens Enderberg öppnar möjligheten för andra mindre kollegor pÄ ön att gÀstspela och lÄna sjÀlva bryggpannan, nÄgot som Àr vanligt pÄ andra hÄll i landet. I sommar hoppas kunna erbjuda gotlÀndskt öl till fler restauranger pÄ ön, men vÀxa ytterligare vill han ogÀrna.

– DĂ„ tappar man kĂ€nslan, jag vill fortfarande göra öl pĂ„ hantverksmĂ€ssiga grunder, sĂ€ger han.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!