Romabadet säljs utan garanti att det blir kvar

Regionstyrelsens arbetsutskott sa på onsdagen ja till att sälja Romabadet men någon garanti för att badet blir kvar kan köparen inte ge. Oppositionen säger att regionen gör ett minus med 590 000 kronor på affären.

Daniel Hallgren är tveksam till att Romabadet kan renoveras och bli som det en gång var.

Daniel Hallgren är tveksam till att Romabadet kan renoveras och bli som det en gång var.

Foto: Tommy Söderlund GT

Roma2020-08-19 19:30

Regionen bjöd ut Romabadet, det gamla äldreboendet Klostergatan och tomterna längs Ekgatan i Roma i en dubbel markanvisning. Fyra företag var intresserade till en början men det var bara Daniel Hallgrens företag som la ett bud på 500 000 kronor och tog hem affären. 

– Det känns jättekul om det går igenom, säger Daniel Hallgren som påpekar att ärendet ska upp i regionstyrelsen innan det är klart. 

Under flera års tid har frågan om Romabadet diskuterats. 2015 stängdes badet då det behövde renoveras för omkring 60 miljoner kronor. Politikerna har varit oense om badets framtid och alternativ som att rusta, sälja eller bygga om till idrottshall, har diskuterats. Centerpartiet hade som vallöfte att badet skulle öppnas igen.

På onsdagen, då regionstyrelsens arbetsutskott behandlade frågan, var politikerna långt ifrån eniga. De rödgröna krävde att tomterna på Ekgatan skulle läggas ut till försäljning separat och att Klostergården skulle värderas.

– Vi har lagt ut de objekten som en gemensam markanvisning men det gick att lägga bud på var och en av fastigheterna också, förklarar Eva Nypelius (C) ordförande i regionstyrelsen.

Meit Fohlin (S) anser att affären inte gått rätt till och redovisar priset för var och en av fastigheterna annorlunda:

– Hallgren får köpa Ekgatan för 3 miljoner kronor samtidigt som han får 500 000 kronor i ersättning för Klostergården och 2 miljoner för Romabadet. Med alla omkostnader, bland annat för försäljning och avstyckningar går regionen med ett minus på 590 000 kronor, säger hon.

– Köparen får betalt för att köpa en fastighet. Det är inte rimligt.

Nu ska regionstyrelsen avgöra frågan innan Daniel Hallgren kan gå vidare.

– Jag vet definitivt vad Romaborna vill ha. Det är ett bad men de ekonomiska förutsättningarna finns inte, säger Daniel Hallgren som hänvisar till att han i så fall skulle behöva samma sorts avtal som Fårösunds privata bad har. 

När regionstyrelsen beslutade om markanvisningen fanns en sådan uppgörelse med:

– Vi vill att en entreprenör tar över och vi är beredda att köpa timmar som vi gör med badet i Fårösund, sa Eva Nypelius då. 

Om det räcker för ett bad är oklart.

-Jag behöver sätta mig ner och fundera. Det kan bli en mindre bassäng som kan kompletteras med annan typ av verksamhet, säger Daniel Hallgren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!