Populär butik i Roma kan stänga efter 73 år

Skobutiken Englunds skor kan komma att stänga under 2020. Butiksägaren Mats Englund hoppas dock att butiken blir kvar.

Mats Englund inne i butiken som han jobbat i hela sitt liv.

Mats Englund inne i butiken som han jobbat i hela sitt liv.

Foto: Henrik Radhe/Arkiv

Roma2019-12-02 18:07

Mats Englund, 62 år, har i 43 år arbetat på butiken Englunds Skor som hans pappa Verner öppnade redan 1947. Butiken har funnits på samma adress i Roma sedan öppning. 

– Vi flyttade för några år sedan, men då bytte vi bara lokaler på samma område. Så flytten var 15-20 meter, säger Mats Englund. 

Nästa år har han arbetat i butiken i 44 år och det är dags för pension. Då kommer fastigheten att läggas ut till försäljning – han har i nuläget ingen större förhoppning om att någon köpare även vill ta över själva butiken. Men det kommer finnas möjlighet att förvärva både fastighet och verksamhet.

– I dag är det svårt att sälja butiker, men vi får se om någon skulle kunna vara intresserad av att även driva allt vidare. Det skulle vara tråkigt om butiken stänger.

Han säger att läget i Roma är ett bra affärsläge för att ha en skobutik. 

– Oavsett om man vill det eller inte är det många som varje dag passerar igenom Roma. Det är även nära till Visby och det är många stammisar som hittar till butiken. Sedan är det väldigt många fastlänningar som kommer hit och köper någonting på sommaren, säger han.

– Det är rätt ofta så att man kommer hit och köper ett par skor innan det är dags att åka till båten, så kombinerar man det med att köpa mjöl vid Labans kvarn. 

Hur känns det att du snart kommer lämna livet som butiksägare? 

– Det känns lite vemodigt, men samtidigt börjar det bli dags att gå i pension. Det är åldern som gjort att jag kommit fram till det här beslutet.

Mats Englund säger att det snart är dags att gå i pension och då kanske butiken Englunds skor i Roma stänger.
Mats Englund säger att det snart är dags att gå i pension och då kanske butiken Englunds skor i Roma stänger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!