Nya krav efter politisk strid om Roma-projekt

Hyresrätter ska premieras vid markanvisningen som ska utveckla Roma. Det drev oppositionen igenom med hjälp av Sverigedemokraterna.

Romabadet ingår i den markanvisning som regionen nu begär anbud på. Övriga fastigheter är Klostergården och tomter på Ekgatan i Roma.

Romabadet ingår i den markanvisning som regionen nu begär anbud på. Övriga fastigheter är Klostergården och tomter på Ekgatan i Roma.

Foto: Krister Nordin

Roma2020-02-27 10:00

Frågan om utvecklingen i Roma behandlades vid regionstyrelsens möte på onsdagen. Regionstyrelsen hade som förslag att Romabadet, det gamla äldreboendet Klostergården och ett markområde vid Ekgatan i Roma bjuds ut i en markanvisning, vilket också godkändes. 

Vänsterpartiet krävde ett tillägg som innebar att kriterier för utvärdering tas fram där man premierar hyresrätter. Det ska också framgå att regionen vill ha ett antal sociala kontrakt. Oppositionen röstade för detta krav och fick stöd av Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna fick inte igenom sitt krav att man skulle ta reda på hur mycket regionen skulle få ut om man bara sålde Ekgatan.

– Det är viktigt att man kan värdera hela paketet för Roma. Hur får man ut mest samhällsnytta för pengarna. Det är svårt att få lönsamhet i ett badhus samtidigt som vi behöver ett nytt i Visby bara 1,5 mil från Roma, sa Meit Fohlin (S) som varnade för en oren affär.

– Många är frustrerade över att badhuset står tomt i Roma, argumenterade Stefan Nypelius (C).

Romapaketet läggs nu ut som en markanvisning där intressenter kan lägga bud på ett eller flera av de tre delarna. De som lägger bud på alla tre fastigheterna får fem extra poäng. Regionen binder sig att köpa badtid motsvarande 300 000 kronor om året och binder sig att hyra 10 procent av bostäderna som byggs på Klostergården. 

Anbuden ska vara inne senast 29 maj och beslut om vem som får ta hand om bostadsbyggande och bad i Roma tas i juni. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!