Nu bränns det brännvin i Roma

Snaps på gutamål släpps snart på Systembolaget. Det är Gotland Whisky som börjat tillverka eget brännvin i gamla sockerfabriken.

Brännvin är Gotland Whiskys nästa satsning som lanseras på Systembolaget den 1 juni. Alla texter är på gutamål och basen är gotländskt ekologiskt korn, berättar marknadschef Björn Pettersson.

Brännvin är Gotland Whiskys nästa satsning som lanseras på Systembolaget den 1 juni. Alla texter är på gutamål och basen är gotländskt ekologiskt korn, berättar marknadschef Björn Pettersson.

Foto: Henrik Radhe

Roma2020-03-19 19:55

När många företag har det tufft i coronavirusets framfart är Gotland Whiskys största oro att inte få hem beställda flaskor och korkar i tid till Sverige för nästa stora lansering. Den första juni börjar Systembolaget sälja brännvin destillerat och tappat på flaska i Roma. 

– Fördelen med brännvin är att i samma stund du kört den genom filtreringen kan du sälja den. Whisky är besvärligare och omständligare och måste lagras i minst tre år, säger Björn Pettersson, marknadschef på Gotland Whisky.

Det var efter ett test med att göra gin och vodka av den råsprit som vanligtvis bränns av korn till whisky som satsningen på brännvin beslutades. Faktum är att brännvinet görs av samma råsprit, men då filtreras ovälkomna smakämnen bort.

Just nu bränns 400 liter råsprit i veckan. Det mesta blir whisky, men de båda kopparpannorna har kapacitet att tredubbla produktionen mot i dag – om lanseringen av brännvin skulle slå stort. Namnet är Brännvein och all text på flaskorna är på gutamål.

– Vi har fått hjälp av Bosse Carlgren och Tommy och Ingrid Wahlgren, de är aktiva i Gutamålsgillet, som har gjort översättningen så att det ska bli så mycket Gotland som möjligt. Från när vi sår kornet till vi dricker upp brännvinet är allt gjort på Gotland, säger Björn Pettersson.

På ön kommer brännvinet att finnas i Systembolagets basutbud och i resten av landet i beställningssortimentet.

– Det blir ett exklusivt brännvin och vi kommer att ha 3 000 flaskor klara i juni, säger Björn Pettersson.

I hemlighet pågår samtidigt skapandet av receptet till nästa släpp av whisky. Björn Pettersson berättar att 8 000 flaskor ska börja säljas i juni. På lagret finns just nu 92 000 liter 71-procentig råsprit, som när den vattnas ner motsvarar 130 000 liter whisky. 

Företaget ägs av 2 400 aktieägare, som för en månad sedan fick erbjudande om att köpa hela ekfat whisky åt gången.

– Faten är på 50 liter och kostar 50 000 kronor styck. Vi hade förhoppning att sälja tio, men har bara två fat kvar av tjugo, säger Björn Pettersson och lägger händerna på ekfat värda en miljon kronor.

Whiskyn serveras även på utvalda restauranger, så kommer också att ske med det gotländska brännvinet. Att Systembolaget tar in brännvinet i sitt sortiment blev klart så sent som för några dagar sedan.

– Det är verkligen jätteroligt. Vi kommer att gå ut så brett som möjligt, säger Björn Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!