För fyra år sedan startade Jens Enderberg bryggeriet Lost Island Brewery hemma i sitt garage i Vibble. Nu har garaget blivit för litet och han är mitt uppe i en flytt till nya lokaler i Roma Sockerbruk. Tidigare har han kunnat brygga 1 400 liter, nu får han en ökad kapacitet till 6 000 liter.
– Det är helt fantastiskt, det är en utmaning att producera på den låga nivå jag har gjort, säger Jens Enderberg.
Målet är att göra första testbryggningen i början av april. Sedan tidigare huserar företag som Gotland Whisky och Gotlandssnus i sockerbrukets lokaler.
– Vi kallar det för syndens näste, säger Jens Enderberg och skrattar.
I den gamla sockerfabriken startar under våren även Gotlands korvfabrik. Det är charkuteristen Petter Bendelin, bördig från Lau, som ligger bakom nysatsningen. Idag driver han företagen Korvkonsulten och Växtchark där han producerar och säljer både kött- och veganbaserade korvar till restauranger som Fotografiska och Rosendals trädgård. Under våren kommer han och familjen att flytta tillbaka till ön och bygga upp verksamheten här.
– Tanken är att jag ska i gång med det här till sommaren och börja sälja till restauranger, direkt till privatpersoner och via handlare.
Han ser fram emot den blandning av whisky-, snus-, öl- och korvproduktion som kommer att samsas under samma tak.
– Det blir ett jätteschysst kluster när Lost Island Brewery flyttar in där också.