I juni i fjol startade Petter Bendelin, ursprungligen frÄn Lau, Gotlands korvfabrik i det nedlagda sockerbruket i Roma.
â Jag flyttade tillbaka till ön frĂ„n Stockholm med familjen i mars. Sedan dess har det varit sjukt intensivt, det kĂ€nns som tio Ă„r, sĂ€ger han.
Men sÄ har arbetet ocksÄ givit frukt.
Den nationella Korvakademin startades 1991 och verkar för en levande svensk korvkultur. Den har nu uppmÀrksammat Petter Bendelin för hans hantverk.
För honom Àr korv synonymt med att stoppa nÄgonting i nÄgonting annat. DÀrefter kan han vara helt fri i sin kreativitet, avgrÀnsningen ger möjligheterna.
I korvfabrikens utbud finns korv med smak av sÄvÀl saffran som ramslök och rödbeta.
â Min tanke Ă€r att basera tillverkningen pĂ„ gotlĂ€ndska rĂ„varor, pĂ„ Krav-gris och ekologiska kryddor. Jag har ocksĂ„ jobbat mĂ„lmedvetet med vĂ€xtbaserade grejer som jag fĂ„tt positiva omdömen för.
Hur kommer sig ditt korvande frÄn början?
â I grund och botten har jag vuxit upp i den hĂ€r traditionen, hemma köptes hela grisar och det gjordes syltor och patĂ©er och allt möjligt. Jag har alltid haft ett passionerat intresse för mat, helt enkelt.
I Stockholm verkade han som korvkonsult och dök in pÄ olika restauranger. Samtidigt samlade han pÄ sig recept och kunnande och var dÀrför en bit pÄ vÀg nÀr han drog igÄng sin egen satsning dÀr han nu har en anstÀlld.
Men du...Ă rets korvprofil!
â Det Ă€r verkligen superstort. Ett kvitto pĂ„ att man gör nĂ„got som sticker ut.