Entreprenörens nya drag – testar superlokal dryck

Ett hemligt recept i Danmark väckte Björn Petterssons intresse. Tidigare känd från både öl- och whiskytillverkning lanserar han nu ett gotländskt dessertvin.
– Allting är så lokalproducerat som det bara går, säger han.

Björn Pettersson tillverkar sitt dessertvin hos Lost Island Brewery i sockerbrukets gamla lokaler i Roma. Småskalighet är det som gäller med handplockade bär som får jäsa.

Björn Pettersson tillverkar sitt dessertvin hos Lost Island Brewery i sockerbrukets gamla lokaler i Roma. Småskalighet är det som gäller med handplockade bär som får jäsa.

Foto: Henrik Radhe

Roma2025-04-19 18:30

Rom. Whisky. Grappa. Brännvin och öl. Vitt och rött på flaska. Sedan en kort tid kan också ett sött dessertvin läggas till den långa lista över olika alkoholhaltiga produkter som tillverkats på ön. Bakom den än så länge småskaliga satsningen finns Björn Petterson, uppvuxen i Falkenberg. Det är 35 år sedan han fick ögonen på Gotland och en person i synnerhet.

– Det finns två sätt att komma till Gotland. Det ena är en hon och det andra en han – i mitt fall var det en hon, säger Björn Petterson.

Som fotograf hade han jobbat mot reklambranschen. På Gotland blev det olika film- och fotojobb, och IT-satsningar med webben som arena.

– Innan IT-bubblan sprack. Jag var också med att bygga upp Bodaborg, innan jag kom till reklambyrån Hill Marketing och blev byråchef, säger han om sitt aningen brokiga CV.

Tillfälligheter gjorde att Björn Pettersson fick Roma sockerbruk som arbetsplats, där dessertvinet nu tillverkas.

– Jag skulle ut och ragga kunder till reklambyrån och kom till Varplöse vattenpark, säger han och berättar att besöket slutade med att han blev anställd i whiskytillverkningen, och sedan marknadschef för Gotland Whisky.

För fem år sedan lämnade Björn Pettersson sprittillverkningen, men kontakterna med det nedlagda sockerbruket har han kvar.

– Jag sitter i styrelsen för Lost Island, säger han och berättar att det är i ölbryggeriets lokaler i Roma som tillverkningen av dessertvinet med det Gotlandsklingande namnet Austre sker.

undefined
Hos Gotland Whisky var Björn Pettersson marknadschef fram till för fem år sedan.

Vid Austre i Vamlingbo har Björn Pettersson sommarhus. Och bikupor.

– För två år sedan var jag på en sån där ”superduperfin-krog” i Danmark och fick smaka deras dessertvin. Det var så sjukt gott att det inte liknade någonting, säger han.

Receptet var hemligt, men med sig fick han ett par flaskor vin. Med olika ingredienser, som hallon och fläder, landade sedan experimenterandet i att brygga ett vin på gotländska salmbär. Vinet blandas med honung, och får jäsa minst tre månader.

– Det går åt mycket och allting är så lokalproducerat som det bara går. Honungen är från Sudret och bären är plockade söder om Burgsvik, säger Björn Pettersson och berättar att det går åt ett halvt kilo honung och en kvarts kilo bär per färdig liter dessertvin.

Till en början är tanken att de gotländska krogarna blir huvudsakliga kunder, för den relativt småskaliga produktionen. Hittills har bara 100 flaskor tappats på dessertvin, men gensvaret från krögarna finns där, enligt Pettersson. 

Lika mycket vin till finns på jäsning, men inga större planer än så för den närmaste tiden.

– Jag är en försiktig general i det här fallet. Jag vill göra saker som är kul. Att få gå ut i skogen, plocka lite bär och snacka med bina, och få något som är drickbart tycker jag är häftigt, säger han.

undefined
Dessertvin med smak av honung och salmbär, baserat på råvaror hämtade söder om Burgsvik, släpps nu till krogarna på ön.
undefined
Björn Pettersson har ett brokigt CV, där han för en och annan är ihågkommen som mannen bakom Gotland Art Week.

Om Austre-vinet ska förberedas för en större lansering krävs mängder med gotländska salmbär och honung.

– Jag fick ett erbjudande härom dagen att köpa 100 kilo salmbär. Men lagom är bäst. Man får se till att hålla kvar det roliga, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!