20 nya jobb på Gotlandssnus till 2021

Det första konkreta resultatet av Swedish Matchs förvärv av Gotlandssnus är på gång, till våren väntas utökning och modernisering av fabriken och tio nyanställningar väntas behövas under 2020.

Joakim Tilly, Europachef på Swedish Match och Henrik Jakobsson, VD på Gotlandssnus hoppas båda på att Gotlandsnus kan bli den största industrin på ön.

Joakim Tilly, Europachef på Swedish Match och Henrik Jakobsson, VD på Gotlandssnus hoppas båda på att Gotlandsnus kan bli den största industrin på ön.

Foto: Emil Karlsson

Roma2019-10-20 13:13

När Skandinaviens största snustillverkare, Swedish Match, förvärvar de lokaler Gotlandssnus hyr på gamla sockerbruket i Roma planeras det för utökning och modernisering i både produktion och arbetsytor. Under våren 2020 räknar företaget med att börja arbetet med konvertering till miljövänlig uppvärmning och utöka produktionytorna.

– Swedish Matchs investering är det första konkreta resultatet av deras kliv in i Gotlandssnus. De visar verkligen att de vill satsa på Gotland, säger Henrik Jakobsson, VD på Gotlandssnus.

Planen är också att en del av Swedish Matchs produktion av helvita snusprodukter ska flyttas till Gotland, enligt företagen har det resulterat i tio nyanställningar under 2019 och under 2020 räknar man behöva tio till. 

– Det handlar om en stödproduktion, Gotlandssnus kommer fortsätta att huvudsakligen fokusera på sina egna produkter. Men genom det här utbytet hoppas vi kunna ta del av varandras kunskaper, säger Joakim Tilly, Europachef på Swedish Match. 

Av de nyanställningar som skett under 2019 förklarar Henrik Jakobsson att det handlar om ungefär lika delar operatörer till produktionen som administrativa tjänster. Under 2020 tror han att övervägande del kommer bestå av produktionspersonal. 

– Vi har aldrig sett någon brist på kompetens här på ön så det kommer inte vara något problem att fylla platserna. Sedan är det också väldigt roligt när folk från fastlandet söker sig till oss, det är häftigt att vara en så attraktiv arbetsgivare, säger Henrik Jakobsson.

Förutom nyanställningar menar Jakobsson att en del renoveringar ska ske i närliggande byggnader för att säkra företagets tillväxt de kommande åren.

– Det är en fantastisk miljö här, vi kommer försöka se till att industrikänslan finns kvar på utsidan av husen medan insidorna renoveras för att bli brukbara. Vi kommer bland annat se till att det finns lagerutrymme i en silo här på området så att vi kan öka produktionsytan i våra nuvarande lokaler

Redan 2014 fanns visionen om att snustillverkaren skulle bli Gotlands största industri:

– Det känns mer som ett nåbart mål än en vision nu, men än är det en bit kvar. I så fall ska vi ta oss till mer än 200 anställda från det 60-tal vi har idag, säger Henrik Jakobsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!