Camp i Vänge för unga westernryttare

I 18 år har ungdomar veckan före midsommar samlats vid Western riders arena i Vänge för westerncamp. För deltagarna är det här årets absoluta höjdpunkt.

Moréno Söderlund förevisar hur hästen ska kontrolleras med hjälp av lösa tyglar.

Moréno Söderlund förevisar hur hästen ska kontrolleras med hjälp av lösa tyglar.

Foto: Paula Zielinski

RIDLÄGER (GT)2018-06-22 14:30

Frukosten är just avslutad i den röda ladan, och första gänget har satt sig till häst. Mitt på arenan står Moréno Söderlund, westerntränare som är känd från tv-programmet Ponnyakuten.

Det är onsdag och lägrets tredje dag. Tjejerna får öva på mjukövningar genom att med långa tyglar få hästen att böja och vrida huvudet in i en sväng samtidigt som hästen får stretcha nacken.

Till skillnad från vanlig dressyr vill westernryttarna kunna jobba med lösa tyglar och få hästen dit de vill med en hand, så att den andra handen kan användas till annat. Men det verkar lättare sagt än gjort.

Katarina Sörlin är lägermamma och ser till att det alltid finns något att äta, för det är inte bara hästarna som äter som hästar:

– Nu är både mjölken och chokladen slut, säger hon.

Western riders arena i Vänge var en av de första anläggningarna i Sverige för den här ridformen och har funnits sedan 1977. Här har Katarina Sörlin spenderat många timmar genom åren.

– Några av tjejerna här var med första gången när de var nio år gamla. Nu är de 24 och har fortfarande lika kul, berättar hon.

Nästa grupp gör sig redo för sin lektion och sitter tätt samlade. De har varit med på lägret de senaste fyra åren.

– Vi har blivit som en familj, och det är jättekul att se alla framsteg som både vi och hästarna gör för varje gång, säger Hedwig Hallin, 15 år.

Samtliga deltagare kommer från Gotland, men det är ändå inte så ofta de kan träffas allihop eftersom alla bor utspridda på ön.

– Vi älskar det här och gråter typ alltid sista dagen på lägret. Sedan räknar vi dagarna till nästa år, säger tjejerna i mun på varandra.

I dag är näst sista dagen på lägret. I morgon blir det uppvisning med alla deltagare som till antalet är 18, och där åldern spänner mellan 10 och 24 år.

Förutom Moréno Söderlund, som fått byta cowboyhatten mot en keps på grund av blåsten, har ungdomarna haft Agnes Westberg och Anders Månsson som tränare under veckan.

Det är snart tjejernas tur och de går till den intilliggande hagen för att hämta sina hästar. Även om en och annan förälder hänger på verandan för att kolla, så är det tjejerna som själva fixar allt det praktiska och tar ansvar för sina hästar, nklusive att mocka många kärror skit.

Westernridning

Är en ridkonst från USA vilken grundas på cowboyens praktiska ridning i arbetet med boskap. Den går tillbaka på den ridkonst som kom till Mexico från Spanien på 1500-talet.

Bettet är ofta någon typ av stångbett, och båda tyglarna hålls i vänster hand. Den högra handen behöver ryttaren ha fri för att arbeta med. Hästen svängs med så kallade trängande tygel (neck reining), det vill säga att den yttre tygeln trycks mot hästens hals.

Westernridningen kom till Sverige på 1960-talet. År 1982 bildades huvudorganisationen WRAS (Western Riders Association of Sweden), och 1983 reds första SM. År 1995 fanns det 32 westernridklubbar i Sverige.

Källa: Ne.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om