P4 Gotland var först med att rapportera i förra veckan om de två högar med totalt cirka 3 800 ton gödsel som beställts och dumpats på två platser i Ala socken. Grannar hade då reagerat på stark lukt från gödselhögarna, som gav ifrån sig ånga och en ammoniakliknande doft.
Den som beställt gödselhögarna är holländaren Edze Westra, lantbrukare och entreprenör. Enligt honom består högarna av importerat komposterat kogödsel uppsamlat från mjölkkor i Holland. Gödslet har sedan transporterats från Holland via båt till Klintehamn, och förts vidare till Ala.
År 2016 köpte Edze Westra den konkursade mjölkgården Gurfiles i Ala, med bland annat 200 hektar åkermark. Han delar sin tid mellan Holland och gården i Ala. De två platser där gödslet lämnats är dels intill vägen mot Kräklingbo, dels vid själva gården Gurfiles.
Edze Westras åsikt om gödselhögarna är att allt är i sin ordning och att gödslet inte riskerar att kontaminera marken de ligger på. Det handlar enligt honom om ett torkat gödsel som till och med vid kraftigt regn ska behålla vätskan.
– Platsen är väl vald. Det här gödslet suger upp regnvatten vid upp till 800 millimeter regn som faller, innan det börjar läcka, och så mycket nederbörd skulle det inte falla på en hel vinter. Så det finns ingen risk för läckage från gödslet, säger Edze Westra.
Syftet med att ta hit gödslet är enligt Westra att det råder brist på den sortens gödsel på ön, och det är tänkt att spridas över gårdens 200 hektar åkrar. Sommarens historiska torka krävde nya idéer, menar Edze Westra.
– Jag beställde det eftersom det saknas den här sortens gödsel på Gotland. Det är vetenskapligt bevisat att jorden, när man lägger till ett ton av det här materialet, kan hålla 700 liter mer vatten än vanligt. Det betyder att du får en bättre fuktighet i jorden och mindre näringsämnen går ut i grundvattnet, förklarar Edze Westra.
Region Gotlands miljöinspektörer å sin sida är inte lika tillfreds med läget som lantbrukaren. Därifrån menar man att platserna för gödslet är illa valda då det på en plats lagts på hällmark med ett tunt jordtäcke. Trots att lantbrukaren menar att det inte finns risk för läckage menar regionen att det inte kan uteslutas.
– Vi har varit tydliga med att vi ser den här platsen som olämplig. Det här gödselmedlet innehåller kväve och fosfor av, vad vi vet, motsvarande djupströgödsel för nöt, förklarar Stefan Claesson, miljöskyddsinspektör.
Han menar att marken på de aktuella platserna kan vara genomsläpplig för materialet. När regnet kommer blir riskbedömningen svår menar han, och regionen har bedömt utifrån vad det är för mark på platserna. Just nu arbetar regionen med förslag på åtgärder för att flytta gödslet.
– Han verkar inte vara beredd att göra det frivilligt, säger Stefan Claesson.
Just nu pågår ett moment 22 i frågan. Mellan 1 november och sista februari råder förbud mot att sprida gödsel om man inte får dispens för spridning. Region Gotland har dock valt att inte bevilja lantbrukaren i Ala dispens. Samtidigt får gödselhögarna inte lov att ligga kvar.
– Nu gäller det att få till en åtgärd för en bättre plats. Men så länge vi inte har ett färdigt beslut vill jag inte uttala mig om exakta formuleringar om vad som kan göras, säger Stefan Claesson.