Restaurangen som ligger i det gamla stationshuset i Visby hamn har fått namnet Stationen. De senaste åren har lokalen på Hamnplan 5 genomgått flera förändringar, från nattklubb och sportbar till klädbutik och det har även funnits hotellplaner. Nu ska den förvandlas till en krog som är tänkt att vara till för alla. Restaurangdelen, som kallas Vinterträdgården, kommer att erbjuda gästerna en avsmakningsmeny på sju rätter.
– Min känsla med avsmakningsmenyer är att det blir lite för stelt och att man bara vänder sig till vuxna. Här ska hela familjen känna att det här är för oss, säger Tobias.
Ägaren Tobias Bengtsson Essen är ny på Gotland och har sin bakgrund inom restaurangbranschen. Han har jobbat många år i Stockholm under kocken Jessie Sommarström, som bland annat vunnit Årets kock 2022 och tilldelats utmärkelsen Kockarnas kock.
– Jag gjorde en sommar på Fårö under pandemin och både jag och frugan kände att Gotland var nice. Vi har inte känt att något passat förrän vi såg det här, så vi hörde av oss till fastighetsägaren och kom i land ganska snabbt, säger Tobias.
Stationen blir Tobias Bengtsson Essens första restaurang i egen regi.
– Det är klart att det är nervöst, men det känns också enormt inspirerande, säger han om den kommande öppningen.
Enligt Tobias ska restaurangen passa såväl barnfamiljen som kompisgänget. Utöver en avsmakningsmeny kommer enklare sommarmat och dryck serveras i bardelen som är tänkt att vara mer livlig. Den kommer att finnas både inomhus och utomhus, med en uteservering och takterrass som har en utsikt över Visby hamn. Restaurangchef och baransvarig, Jonathan Werme Walfridsson, kommer främst från bar- och servissidan inom yrket.
– Jag hade aldrig varit på Gotland innan detta, så det ska bli spännande att vara restaurangchef i en stad jag inte känner. Det är ju otroligt mycket folk på Gotland under sommaren så det kommer förhoppningsvis bli fullt ös, säger han.
Stationen smygöppnas under Kristi Himmelsfärdshelgen, men slår officiellt upp dörrarna till Nationaldagen. Restaurangen är tänkt att ha öppet fram till nyår, för att sedan har vinterstängt.