Ny restaurangsatsning i Hamnplan 5:s gamla lokaler

Snart öppnas en ny restaurang upp i Hamnplan 5:s gamla nattklubbslokaler. 
– Det är ju otroligt mycket folk på Gotland under sommaren så det kommer förhoppningsvis bli fullt ös, säger restaurangchefen Jonathan Werme Walfridsson. 

Ägare Tobias Bengtsson Essen och restaurangchef Jonathan Werme Walfridsson, framför huset som ska inhysa den nya restaurangen Stationen i Visby hamn.

Ägare Tobias Bengtsson Essen och restaurangchef Jonathan Werme Walfridsson, framför huset som ska inhysa den nya restaurangen Stationen i Visby hamn.

Foto: Emil Lundberg

Restaurang2025-04-11 11:15

Restaurangen som ligger i det gamla stationshuset i Visby hamn har fått namnet Stationen. De senaste åren har lokalen på Hamnplan 5 genomgått flera förändringar, från nattklubb och sportbar till klädbutik och det har även funnits hotellplaner. Nu ska den förvandlas till en krog som är tänkt att vara till för alla. Restaurangdelen, som kallas Vinterträdgården, kommer att erbjuda gästerna en avsmakningsmeny på sju rätter. 

– Min känsla med avsmakningsmenyer är att det blir lite för stelt och att man bara vänder sig till vuxna. Här ska hela familjen känna att det här är för oss, säger Tobias.                     

Tobias Bengtsson Essen, till höger, är ägare av den nya restaurangen Stationen. "Det är klart att det känns nervöst, men också enormt inspirerande", säger han om det nya projektet. På bilden syns restaurangdelen som har ett stort ljusinsläpp från taket och kallas Vinterträdgården.
Tobias Bengtsson Essen, till höger, är ägare av den nya restaurangen Stationen. "Det är klart att det känns nervöst, men också enormt inspirerande", säger han om det nya projektet. På bilden syns restaurangdelen som har ett stort ljusinsläpp från taket och kallas Vinterträdgården.

Ägaren Tobias Bengtsson Essen är ny på Gotland och har sin bakgrund inom restaurangbranschen. Han har jobbat många år i Stockholm under kocken Jessie Sommarström, som bland annat vunnit Årets kock 2022 och tilldelats utmärkelsen Kockarnas kock.               

– Jag gjorde en sommar på Fårö under pandemin och både jag och frugan kände att Gotland var nice. Vi har inte känt att något passat förrän vi såg det här, så vi hörde av oss till fastighetsägaren och kom i land ganska snabbt, säger Tobias.                         

Stationen blir Tobias Bengtsson Essens första restaurang i egen regi.  

– Det är klart att det är nervöst, men det känns också enormt inspirerande, säger han om den kommande öppningen.  

Stationen ska kännas som en plats för alla, utan några överpriser, säger ägaren Tobias Bengtsson Essen.
Stationen ska kännas som en plats för alla, utan några överpriser, säger ägaren Tobias Bengtsson Essen.
”Jag gjorde en sommar på Fårö under pandemin och både jag och frugan kände att Gotland var nice”, säger Tobias Bengtsson Essen.
”Jag gjorde en sommar på Fårö under pandemin och både jag och frugan kände att Gotland var nice”, säger Tobias Bengtsson Essen.

Enligt Tobias ska restaurangen passa såväl barnfamiljen som kompisgänget. Utöver en avsmakningsmeny kommer enklare sommarmat och dryck serveras i bardelen som är tänkt att vara mer livlig. Den kommer att finnas både inomhus och utomhus, med en uteservering och takterrass som har en utsikt över Visby hamn. Restaurangchef och baransvarig, Jonathan Werme Walfridsson, kommer främst från bar- och servissidan inom yrket. 

– Jag hade aldrig varit på Gotland innan detta, så det ska bli spännande att vara restaurangchef i en stad jag inte känner. Det är ju otroligt mycket folk på Gotland under sommaren så det kommer förhoppningsvis bli fullt ös, säger han. 

Jonathan Werme Walfridsson, till vänster, är restaurangchef på Stationen. Han har sedan tidigare gjort några säsonger i Fjällvärlden. På bilden syns baren på takterassen.
Jonathan Werme Walfridsson, till vänster, är restaurangchef på Stationen. Han har sedan tidigare gjort några säsonger i Fjällvärlden. På bilden syns baren på takterassen.
”Jag hade aldrig varit på Gotland innan detta, så det ska bli spännande att vara restaurangchef i en stad jag inte känner”, säger restaurangchef Jonathan Werme Walfridsson.
”Jag hade aldrig varit på Gotland innan detta, så det ska bli spännande att vara restaurangchef i en stad jag inte känner”, säger restaurangchef Jonathan Werme Walfridsson.

Stationen smygöppnas under Kristi Himmelsfärdshelgen, men slår officiellt upp dörrarna till Nationaldagen. Restaurangen är tänkt att ha öppet fram till nyår, för att sedan har vinterstängt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!