Hjärtan på löpande band – vanilj som vinnande koncept

Föga förvånande är 14 februari den dag som betyder mest för företaget. Redan i oktober börjar de tillverka och lagra inför Alla hjärtans dag. Heart of Sweden är ensamma i välden om att producera vaniljhjärtan på industriell väg och här i Hemse tillverkas cirka 70 000 bakverk om dagen.

Foto: Malin Stenström

REPORTAGE2018-06-17 16:30

Det här reportaget kommer från magasinet Affärslivgotland och är en produkt från Gotlands Media.

Du kan läsa hela magasinet som e-tidning HÄR

Efter att ha tagit av oss våra smycken och fått på oss skyddskläder: vit rock och hår- och skoskydd, stiger vi över tröskeln till hjärtat av Gotlands företagsdoldisar – Heart of Sweden. Våra röster blandas med ljudet från maskinerna, som är i full gång när vi strövar runt i fabriken. I jämn takt rullar bakverken fram på ett löpande band som avslutas i en frys. Nio personer arbetar i fabriken: tre vid den stora linjen, tre vid paketeringen och tre vid en annan maskin som gör andra slags bakverk.

– Vi är inte så stora som de andra drakarna i Sverige, men vi är istället flexibla. Om en kund ringer och vill ha hjärtan med jordgubbssylt, kan vi snabbt få fram ett prov. Det är vår stora konkurrensfördel, säger Beatrice Ottfalk som visar oss runt i fabriken.

Berättelsen om Heart of Sweden tar sin början för 27 år sedan då Beatrice och hennes dåvarande sambo Jan Westberg, som är utbildad bagare och konditor, fick en förfrågan från Redners konditori i Hemse om att tillverka kakor och bröd till dem.

– Jag kommer från en entreprenörsfamilj så jag har den ådran. Att bli egen företagare var inget som skrämde mig, säger hon.

Tillsammans bildade Beatrice och Jan leveransbageriet Suderbagaren i Hemse, som efter några år flyttade till ett före detta mejeri i Beatrices uppväxtsocken Etelhem.

– Grossisten som levererade bageriråvaror till oss frågade om vi skulle kunna tillverka vaniljhjärtan på maskinell väg. Vi tänkte börja göra dem för hand, men insåg snart att vi behövde många timmar av dygnet om vi skulle klara av det, berättar hon.

De bestämde sig för att resa till England och köpa en maskin, en investering på en miljon kronor. Tillverkningen för bageriet pågick under natten, därefter sov de några timmar innan de gjorde vaniljhjärtan på dagtid. De valde att sälja bageridelen till en av de anställda, så att de kunde koncentrera sig på att producera vaniljhjärtan i stigande takt, allt eftersom efterfrågan ökade. I slutet av 1990-talet bytte de namn till Heart of Sweden, för att öppna dörren till en internationell marknad.

År 2000 förvärvades den fastighet i Hemse där man håller till idag och fabriken renoverades och stod klar ett år senare.

– Då hade vi beställt den linjen som vi ser här idag, en jättestor investering för oss då på tio miljoner, säger Beatrice Ottfalk och tillägger:

– Det som var bra med den här lokalen var att den hade rätt flöde, eftersom det var en livsmedelslokal från början.

Hon är idag vd och har hand om ekonomi och personal medan Jan Westberg är produktutvecklare och ansvarig för inköp. Den tredje delägaren sedan några år tillbaka, Linda Malmqvist, är produktions- och kvalitetschef.

Produktionen är i gång under vardagar från halv sex på morgonen till halv fem på eftermiddagen. Idag har företaget tolv anställda, har en omsättning på cirka 27 miljoner och producerar 70 000 kakor per dag. Det är främst bakeoff-produkter som tillverkas och kunderna finns i första hand i Sverige samt några i Norden: grossister inom bageri, catering, hotell och butik som tar hand om den slutliga hanteringen själva.

– Vi säljer egentligen inget på Gotland, bara till fastlandet i stort sett. Sedan kommer vissa produkter tillbaka hit i annan paketering och med ett annat varumärke, säger Beatrice.

Här i Hemse tillverkas förutom vaniljhjärtan även mördegsformar som kan bli till exempel mazariner eller toscakakor. Formarna, som är runda, ovala och diamantformade, kan varieras beroende på fyllning och smaksättning.

– Vi har försökt med andra smaker och färger, till exempel tillverkar vi blåbärshjärtan nu också, men det är klassikern vanilj som står för 70 procent av vår omsättning, säger Beatrice Ottfalk.

På den andra linjen tillverkas kakstänger och chokladbollar. I slutet av förra året började de tillverka glutenfria kakstänger. De har också en efterfrågan på sockerfritt, som de planerar att eventuellt börja producera vid årsskiftet. Ungefär ett ton margarin, ett ton mjöl och ett ton vaniljkräm är i omlopp varje dag. De skulle gärna vilja beställa sina råvaror från sitt närområde, men den stora åtgången kräver leveranser från fastlandet och Norden.

Vid den första positionen på den stora linjen står Kurt Grönström vid en maskin som blandar en 120 kilo stor deg. Han har jobbat här i 15 år och är skicklig på att reparera maskiner.

– Det är ett varierande arbete och ett starkt varumärke för Hemse. Det är roligt med företag som skapar arbetstillfällen på landsbygden, säger han medan han fyller på formar, som idag är runda, och som sedan tippas ut på det löpande bandet.

Beatrice Ottfalk håller med:

– Jag kämpar mycket för en levande landsbygd och brukar säga till folk som kommer hit att alla inte vill bo i Visby och att det måste finnas förutsättningar för oss att få bo kvar här på landet.

Hon fortsätter entusiastiskt:

– Så länge vi äger företaget blir det kvar på Gotland. Vi har en fantastisk personal, som är väldigt lojal och vi har god kontakt med hantverkare som kommer hit snabbt om det krisar.

Ägarna vill att de anställda ska vara delaktiga i allt och vara med och påverka.

– Utan dem är vi ingenting. Vi är transparenta och de får vara delaktiga i vår strategiska plan, säger Beatrice.

På löpande bandet kapas degbitarna och mördegsbottnarna kavlas och formas i maskinen för att senare till exempel bli toscakakor på ett bageri.

– Vi har ugnar här, men får bara små beställningar på produkter klara för servering efter upptining. Vi är bäst på bakeoff-produkter och det är där vi är mest effektiva. Vi säljer pallvis till grossister och har ett tiotal storkunder, som är Sveriges största bageri- och cateringgrossister, berättar hon.

Efter frysmomentet väntar paketering och kontroll av varje kaklåda med en metalldetektor för att förvissa sig om att ingen metall finns i den färdiga produkten.

– I frysen kan vi lagra bakverken med ett års hållbarhet, så vi är inte beroende av att vara ”just in time” och det innebär också en flexibilitet för kunderna, säger hon.

Från frysen åker kakorna ner till paketeringen i en spiralformad anordning och vidare in i en lagerfrys, färdiga att levereras till kunderna två gånger i veckan. Heart of Sweden har även ett externlager i Visby. Under sommaren stänger de produktionen i fyra veckor, men ser till att lagra i god tid så att de kan fortsätta leverera till sina kunder veckovis.

Beatrice Ottfalk beskriver Heart of Sweden som något av ett doldisföretag på Gotland.

– Eftersom vi inte säljer i vårt eget namn och vår logga sällan står på kartongerna är det inte så många som vet vilka vi är. Det var ett val som vi gjorde redan från början, för vi har egentligen ingen egen säljorganisation, säger hon och tillägger:

– I framtiden vill vi gärna leverera även till en marknad utanför Norden. Vi tänker att vår symbol bör kunna tilltala andra länder också. Ett hjärta är ju ett hjärta, oavsett var vi befinner oss i världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!