"Det här blir en liten nystart för Stafva"

Inför förra sommaren valde Barlingbo bryggeri att lämna Stafva för nya lokaler i Visby. Nu ser övriga producenter ljust på framtiden och en ny livsmedelsproducent är på gång in.

Mejeriet vid Stafva gård.

Mejeriet vid Stafva gård.

Foto: Simon Frid

REPORTAGE2018-04-28 16:20

2011 såldes stora delar av Stafva gård till fem grannar och gården delades upp i sex delar. 2015 kom nyheten om att Patrik von Corswant, tidigare ägare av hela gården, skulle satsa på ett mejeri. Under flera år har flera producenter även varit i full gång på platsen. Helagotland.se besökte Stafva gård under mathelgen "Gotland Gastronomy" för att kolla hur läget nu är på Stafva. Vi möttes av Gute glass som hade glasskurs för nybörjare, Halfvede musteri som visade sin äppelmust och fick beskedet om en ny producent som är på ingående.

– Vi är flera företag som hjälps åt att pusha varandra och vi försöker ge varandra positiv energi. Vi är alla rätt små, så det är tufft för oss ibland. I bland kan det vara svårt att samarbeta och inte krocka med varandra. Bland annat ska elen och vattnet räcka till. Men det är roligt att vara här, säger Jimmy Hardingz, ägare av Gute glass.

Han och sambon Klara Schultz tog 2011 över bolaget och valde några år senare att flytta tillverkningen från Ronehamn till Stafva gård.

– Det går stadigt uppåt försäljningsmässigt och vi har ökat nästan med en miljon per år. Det är mycket jobb för mig och min sambo ännu. Det är nästan lika mycket jobb som när vi omsatte en miljon kronor som nu när vi omsätter åtta miljoner kronor. Men det känns ändå som att man får något tillbaka, säger Jimmy Hardingz.

Patrik von Corswant drev först eget lantbruk och driver nu mejeriet på Stafva gård. Han säger att det kan ta några år innan man vet hur det kommer gå på Stafva gård.

– Kom igen om tio år, då vet vi mer hur det är, säger han på frågan om hur statusen är för gården.

Han menar att det är många som har det tufft. Men att det ändå finns en väldigt stor andel optimism på platsen.

– Med handen på hjärtat kan jag säga att det inte är någon som tjänar några stora pengar. Men vi ser ljust på framtiden och älskar det vi gör. Det är en ynnest som kanske inte alltid syns i balansräkningen och som inte kan sättas in i ekonomiska termer, säger Patrik von Corswant.

Det finns flera saker som skulle göra att läget skulle kunna se ljusare ut på Stafva.

– Vi har länge hoppats på att det skulle bli någon form av gårdsförsäljning av alkohol och det skulle också kunna ge oss en boost. Sedan har man pratat om regellättnader och mindre administration under 30 års tid. Men byråkratin har bara blivit värre och det händer ingenting där, säger Patrik von Corswant.

Nu hoppas de att en ny publik ska hitta till Stafva gård. Ett kafé öppnar inom kort och en ny producent som tillverkar ostchips kommer inom kort finnas på platsen.

– Det blir en liten nystart för Stafva med Lava cheese (företagets namn, reds anm). Det börjar hända grejer igen. När Barlingbo bryggeri hade visningar och när skylten med bryggeri stod uppe var det mer folk här. Nu hoppas vi att det här kan ge något, säger Peter Brennwald, ägare av Halfvede Musteri som även har sin hemvist i Dalhem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!