SE BILDERNA: Så rustar de sitt drömhus

Med återvunnet och begagnat rustas mangårdsbyggnaden varsamt. Så vill de nya ägarna behålla själen i huset vid Kisslings där tiden tycks ha stått still.

Oskar och Heléne Linder lägger sin fritid på att renovera det gamla huset, gärna med begagnade                        byggmaterial och gamla grejer. Salen fungerar som tillfälligt sovrum.

Oskar och Heléne Linder lägger sin fritid på att renovera det gamla huset, gärna med begagnade byggmaterial och gamla grejer. Salen fungerar som tillfälligt sovrum.

Foto: Henrik Radhe

Renovering2019-07-25 08:03

Gotlandsgården byggdes 1844, ursprungligen på en helt annan plats i socknen.

– 1876 flyttade de huset sten för sten, säger Heléne Linder och berättar fylld av entusiasm om hennes och maken Oskars omfattande renovering.

Paret har inte gott om pengar, däremot energi och det är långt ifrån första gången som de sätter händerna i ett gammalt hus. När de nu flyttar till Gotland är det självklart att det är till landet.

– Jag har alltid älskat Gotland och vi tycker om den levande landsbygden, här är människor varma och intresserade, säger Heléne Linder och berättar hur väl mottagna de redan har känt sig.

Den 1 juni fick de tillträde till Kisslings och i september börjar Heléne jobba som chef för Almedalsbiblioteket. Oskar har fått jobb på Widegrens i Atlingbo och under tre till fyra år framåt räknar paret med att lägga näst intill oräkneliga antal timmar på renovering.

– Vi letade efter ett hus som inte var förstört av tidigare renoveringar och vi är inte rädda för att hugga i själva. Här får vi en äkthet och ett hus där man känner generationernas vingslag, säger Heléne Linder och berättar att mycket interiört är original från omkring 1914.

Med gotländskt kärnvirke lappas gamla fönster, som kittas om och stryks med linoljefärg. För att ha råd, men också för att inte tappa husets själ, sker renoveringen till största del med begagnade verktyg och med återvunnet byggnadsmaterial.

– Jag åkte på bakluckeloppis med en budget på 500 spänn och behövde murslevar, vattenpass, kofot, hammare och hur mycket saker som helst, säger Heléne Linder och berättar att hon fick tag i det hon behövde men ändå fick pengar över.

På köp- och säljsajter på nätet har de köpt begagnade element i gjutjärn för 700 kronor styck, istället för att betala omkring 10 000 kronor för nya.

– Nu letar vi efter äldre köksluckor, helst från sekelskiftet, gamla handslagna tegel och en gotlandskakelugn, gärna med grön stänkmålning, säger hon.

För att kunna renovera dygnets alla ljusa timmar har det varit viktigt att bo på plats. Den gamla salen fungerar som tillfälligt sovrum men också som förvaring av gamla möbler och föremål. På sikt är drömmen att få igång publik verksamhet med inriktning på just möbler, som de älskar att ropa in på auktion.

– Vi har tankar om en hemma hos-affär med café där allt är till salu, säger Heléne Linder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!