Under årets första fyra månader har mobilsurfandet på Gotland ökat med 152 procent, jämfört med samma period förra året. Det visar en undersökning av svenskarnas dataanvändande som Telenor har gjort bland drygt en miljon privata mobilkunder.
Den största ökningen står gotlänningar i åldern 61 till 70 år för, som ökat hela 233 procent.
– Det enda som förklarar så här högt dataanvändande är att man tittar på mycket rörligt, som Youtube, Netflix och Svtplay, säger Magnus Österholm, nätexpert på Telenor.
Att Gotland sticker ut och ökar så mycket i mobilsurfande, tror Magnus Österholm, beror på att nätet på ön är uppbyggt för att klara topparna på sommaren med hårt tryck av många besökare.
– Stora delar av året finns outnyttjad kapacitet. Man får väldigt mycket nät för pengarna som bofast och det är god täckning över hela ön – det har gotlänningarna upptäckt, säger han.
Men en del i förklaringen är också ett ändrat beteende, där allt större del av gotlänningarnas liv flyttas över till appar och tjänster i mobilen.
– Det är en enorm förändring i digitaliseringen som vi inte tänker på. Den allmänna tröskeln har blivit lägre. Vi gör allt mer av våra dagliga tjänster i mobilen, allt är tryck och peka på det du vill, säger Magnus Österholm.
Användandet av fasta datorer och laptops minskar, till fördel för mobilerna. Att många av de äldre gotlänningarna surfar allt mer beror, enligt Magnus Österholm, också på själva mobiltelefonerna.
– Smartphones har blivit enklare att använda för de som är äldre och appar är lättare att installera och att använda, säger han.
Allt fler på Gotland väljer abonnemang med fri surf. Roliga klipp och musikvideos delas flitigt. Rörliga annonser automatstartas numera, och att många väljer att följa serier i sina mobiler eller paddor bidrar också till ökade mängder mobildata.
Trots gotlänningarnas flitiga mobilanvändande tror Magnus Österholm att mobilsurfandet kommer att fortsätta öka.
– Vi är ännu inte nära toppen, och vi kan inte ens föreställa oss vilka tjänster som kommer att vara mest använda om fem år, säger han.
Allt fler surfar allt mer på Gotland, men det finns också gotlänningar som har hamnat i digitalt utanförskap. Utan sociala medier, sjukvård och nättjänster.
– Vissa har aktivt valt att slippa mobilen, men det blir allt svårare att vara utanför och det är en stor samhällsfråga, säger Magnus Österholm.