NARKOTIKAN PÅ ÖN: "En del är 13 till 15 år"

Polisen upprättar allt fler anmälningar gällande narkotikabrott på Gotland. "Det behövs en attitydförändring", säger Jill Sannerstedt, yttre befäl vid polisen.

Polisen Jill Sannerstedt är orolig över att antalet anmälda narkotikabrott fortsätter att öka.

Polisen Jill Sannerstedt är orolig över att antalet anmälda narkotikabrott fortsätter att öka.

Foto: Sofie Regnander

REJÄL ÖKNING2019-01-21 07:35

Antalet narkotikabrott har ökat rejält på Gotland – det på bara två år. När polisen summerar antalet upprättade anmälningar under 2018 syns en rejäl ökning. År 2016 var det 682 anmälningar, 2017 var det 858 anmälningar och 2018 var det totalt 984 anmälningar.

– Det är fortsatt en god tillgång på narkotika här på ön. Vi har under hösten gjort en del större beslag, säger Jill Sannerstedt, yttre befäl vid polisen på Gotland.

Hon säger att polisen inte ökat sin resurs kopplat till narkotikaspaning.

– Man ska ha med i beräkningen att vi har samma resurs inom polisen för att jobba med det här. Det här är ett upptäcktsbrott och vi kontrollerar människor när vi fattar misstanke om narkotikabrott, säger Jill Sannerstedt.

I samhället i stort och även på Gotland ser polisen en attitydförändring hos många invånare. Det är något som bekymrar polisen.

– Så har det varit under de här åren och det är många som kanske inte tycker att marijuana är en drog. Det är främst bland ungdomar, det handlar om attityder och det måste alla jobba med. Det behövs en attitydförändring, slår Jill Sannerstedt fast.

Hon säger att polisen inriktat sig mot ungdomar i 18 till 25 år i sitt arbete mot narkotika.

– Det finns enstaka fall kring ungdomar som är 13 till 15 år. Men det är mest äldre ungdomar som vi möter på, säger Jill Sannerstedt.

Conny Johansson, kommunpolis på Gotland, kommer den 4 februari att hålla i en föreläsning som går under namnet "Polisens bild av narkotikasituationen på Gotland" på Almedalsbiblioteket. Föreläsningen hålls i samarbete med Rädda Barnen och biblioteket.

– Jag försöker så mycket som möjligt att komma ut och prata om narkotikafrågor. Nu hörde Rädda Barnen av sig till mig och ville göra någonting kopplat till narkotika, säger Conny Johansson.

Över 500 personer har anmält sitt intresse för att gå på föreläsningen och Conny Johansson är glad över gensvaret.

– Jag blir otroligt glad över att så många vill komma för att lyssna. Jag blir glad av för att vi i samverkan med Region Gotland har tittat på olika typer av insatser som behövs för att kolla tillrätta med problematiken kring narkotika. Vi behöver komma ut till allmänheten och prata om vad det blir för konsekvenser om vi inte kan komma till rätta med det här, säger Conny Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om