Regionstyrelsen valde under torsdagen att bevilja Röda Korset 300 000 kronor i ekonomiskt stöd för att hjälpa de EU-medborgare som saknar boende och försörjning på Gotland.
– Det har varit ett lyckosamt samarbete och tack vare samarbetet har vi varit förskonade från konflikter, säger regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S).
Tillsammans med de rödgröna partierna röstade Centerpartiet ja till förslaget.
– Jag är övertygad om att det här är ett bra beslut humanitärt sett, och jag tror att vi har tjänat in de pengarna genom att undvika vissa problem som andra kommuner har haft. Långsiktigt är det här en bra investering, säger oppositionsrådet Eva Nypelius (C) och fortsätter:
– Men det är viktigt att det här inte blir en permanent verksamhet.
Det håller även Björn Jansson med om.
– Det är ingen önskan att det här blir en permanent lösning. Men det är viktigt att vi jobbar med dem när de ändå är här, säger han.
Trots att det här är tredje året som bidraget ges har det ännu inte gjorts någon utvärdering, något som både Moderaterna och Liberalerna vänder sig mot.
– Vi vill se en utvärdering till våren 2017, så att vi kan se om vi ska fortsätta, meddelar nu Björn Jansson.
Under voteringen valde Liberalerna att avstå från att rösta eftersom de saknade en utvärdering och menade att de bara vill bevilja sex månaders ekonomiskt stöd. Moderaterna å andra sidan röstade nej till ekonomiskt stöd till EU-medborgarna.
– Vi gick med på det första vintern eftersom det var en allvarlig situation och boende behövde lösas akut. Men vi sa samtidigt att vi skulle akta oss för att det här blev en permanent verksamhet, säger Simon Härenstam (M).
– Nu sker precis det vi varnade för. På tre år har vi gett dem 900 000 kronor, snart är vi uppe i en miljon, fortsätter han.
Simon Härenstam kallar beslutet "känslostyrt".
– De resonerar utifrån vad som känns bra. Vi borde göra samma bedömning som SKL och regeringens utredare har gjort, att det här inte är någon kommunal uppgift. Vi ska hjälpa dem med akuta situationer, som akut vård, akut tak över huvudet eller en biljett hem. Men att fixa ett permanent boende är inte vår uppgift, säger han.
Han önskar att en utvärdering hade gjorts mycket tidigare.
– Det är beklagligt att det här är tredje året och det har inte gjorts någon som helst utvärdering. Vi har ingen aning om det har funkat. Så jag tycker att det har tagits ett felaktigt beslut, säger han.