Region Gotlands hårt ansträngda ekonomi och årsredovisningen 2015 blev ett hett och långdraget ärende när regionfullmäktige höll sitt aprilsammanträde. Revisorerna riktar i sin rapport kritik mot hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN), socialnämnden (SON) samt regionstyrelsen för att de båda nämnderna haft "bristande styrning, ledning och kontroll av sin verksamhet".
– Det står ingenting i revisionsrapporten om vad vi faktiskt gjort, det tycker jag är orättvis, säger regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S).
Revisorerna är också kritiska till att nämnderna inte begärt att budgeten justeras av regionfullmäktige under årets gång.
– Det räcker inte med att föra diskussioner eller att lämna delårsrapporter med prognostiserade underskott. Vi kritiserar att man inte gått tillbaka till fullmäktige föra att skaffa sig en ny ram under årets gång, säger revisorn Carina Backlund.
HSN hade 2015 ett resultat på -123 miljoner kronor och SON -45 miljoner kronor.
Både Maria Björkman (S), ordförande i SON, och Stefaan De Maecker (MP), förklarar underskotten till stor del på yttre faktorer som de inte kan påverka.
– Det är inte vi som styr vår kostnadsutveckling, utan omvärlden. Det allra mesta är lagbundet, vi kan inte stänga ett boende för att spara pengar eller strunta i att ta hand om ett barn som far illa. Budgetramarna är allt för snäva i förhållande till vår verksamhet, säger Maria Björkman.
Även Stefaan De Maecker förklarar att kostnadsökningarna till största del ligger utanför regionens kontroll.
– Staten måste gå in och ta ett ekonomiskt ansvar. Kostnadsökningen nationellt för läkemedel är cirka sex procent, men staten har bara ökat sitt ekonomiska stöd med en procent. Vi måste få mer pengar av staten, säger Stefaan De Maecker.
Han anser också att prisutvecklingen på läkemedel måste diskuteras på nationell nivå och att staten måste ta tag i läkemedelsindustrin för att tacka de ökade kostnaderna.
Klas Nysell (L) vill inte att Stefaan De Maecker ska beviljas ansvarsfrihet i egenskap av ordförande i HSN. Förlaget som togs upp för beslut gällde dock hela nämnden, men röstades ner av majoriteten som beviljade samtliga nämnder ansvarsfrihet.
Trots att HSN beviljats ytterligare 48 miljoner kronor av regionfullmäktige visar senaste prognosen att nämnden kommer att göra ett underskott på -68 miljoner kronor 2016.
För att regionen ska kunna återställa 2015 års underskott på -71 miljoner kronor under en treårsperiod beslutades om ett balanskravsresultat på 18 miljoner kronor för 2016. För att uppnå detta beslutade fullmäktige om ett resultatkrav för nämnderna i olika storleksordning, förutom för SON och HSN som "bara" behöver klara budgeten.
Eva Nypelius (C) ifrågasätter om kraven inte bör vara betydligt högre eftersom det redan nu ser ut som om SON och HSN inte kommer att klara budgetramarna.
– Klarar HSN och SON det här? Om inte så ställer vi ju helt fel krav!
Efter en hel del grillning från flera ledamöter i församlingen medger de båda nämndordförandena att de troligen inte kommer att klara budget, men att de jobbar på att hitta besparingar.
– Prognosen i första delårsrapporten visar på -25 miljoner kronor. Förvaltningen har fått i uppdrag att hitta besparingar, men jag kan inte lova att vi kommer att hålla budget, säger Maria Björkman.
Björn Jansson (S) är nära att tappa humöret när oppositionen vill ändra resultatkravet och kallar diskussionerna för "lekstuga".
– Ska vi verkligen ta ett beslut som ingen tror på? säger Simon Härenstam (M).
Till slut klubbades förslaget dock igenom och om två veckor väntar budgetberedningen då de båda nämnderna säkerligen kommer att vara heta diskussionsämnen än en gång.