Visbybon Sebastian Stein hörde av sig till Helagotland.se och berättade om regionens papperskorg vid promenadstråket mellan Östra Hansegatan och Säves väg. Den hade inte tömts på flera veckor. Den var överfull och det låg hundbajspåsar runtomkring. Efter att vår fotograf varit där och tagit bilder tog det inte lång tid innan papperskorgen var tömd.
LÄS MER: Nu är bajssoporna äntligen borta
– Normalt sett har vi ett tömningsintervall på en gång per vecka, men på grund av vakanser så kan det vara någon som inte är van vid rutten och därigenom missat tömningen, säger Isak Malm, avdelningschef för gata/park på Region Gotlands teknikförvaltning.
Men många hörde av sig till redaktionen efter artikeln och påpekade att det inte var den enda papperskorgen som var överfull.
"Det är samma sak på Bogegatan ibland. Inte Gotlandshems papperskorgar utan de som regionen sköter. Ibland funkar det jättebra och ibland glöms de bort helt."
Agneta Holm
"Det är lika ute på strövområdet mellan Klippgatan och kanten ovanför Scandic. Det området är väldigt populärt vår - sommar - höst för picknickutflykter. Det sitter samma soptunnor som i ert reportage där och de blir fulla på 2 - 3 dagar sommartid."
Sören Mård
"Går ganska ofta Kärleksstigen. Vid stigdelningen Norra kyrkogården har Region Gotland också glömt att det finns en papperskorg som måste tömmas. Många hundägare men även andra nyttjar som väl känt detta promenadstråk."
Vänligen Lars Ellebring
Även på Facebook har debatten varit livlig. "Det finns inte tillräckligt med soptunnor" och "Systemkollaps" är några av reaktionerna.
Problemet är enligt Isak Malm inte att det är för lite papperskorgar eller att de inte töms tillräckligt ofta. Det är istället soporna det är fel på.
– Problematiken i dag är att allt fler människor börjar kasta sitt hushållsavfall i Region Gotlands papperskorgar. De här papperskorgarna är inte avsedda att omhänderta hushållsavfall eftersom en stor påse direkt fyller papperskorgarna. Detta har under de senaste åren blivit ett växande problem, berättar Isak Malm.
Han säger också att problemen är särskilt tydliga i samband med lov.
– Det är mycket tråkigt eftersom det drabbar de som på ett riktigt sätt vill använda våra papperskorgar, som till exempel djurägare eller människor som bara är ute på en promenad, fortsätter han.
Att problemen är större i samband med lov tyder på att det är tillfälliga besökare på ön som står för soporna. Men Isak Malm vill inte anklaga en speciell grupp.
– Om vi börjar rota i hushållssoporna så kan vi säkerligen spåra en och annan "sopskurk", men i dagsläget så har vi varken tid eller resurser att lägga på detta. Vi ska vårda våra skattepengar på bästa möjliga sätt och detta kostar då mer än det smakar.
Region Gotland har cirka 600 papperskorgar och två personer jobbar med att tömma dem. De töms oftare sommartid.
Isak Malm och hans kollegor funderar nu på om det är dags för en informationskampanj på Gotland och för de besökare som kommer hit.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.