I den andra delen av vår granskning av regionens löner sätter vi fingret på jämställdheten mellan män och kvinnor. Totalt i oktober fanns knappt 6500 tjänster fördelade på närmare 6900 personer.
Av de knappt 6900 anställda med månadslön inom Region Gotland är nästan 5300 kvinnor. Flest andel kvinnor finns inom socialförvaltningen, drygt 84 procent, och inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen, drygt 83 procent. Även utbildnings- och arbetslivsförvaltningen har stor andel kvinnor, drygt 78 procent.
Av de sju förvaltningarna är det bara samhällsbyggnadsförvaltningen, SBF, och teknikförvaltningen, TKF, där männen är fler än kvinnorna. På TKF är drygt 19 procent kvinnor, 60 av 310 personer.
Socialförvaltningen, SOF, har inte bara störst andel kvinnor utan även den lägsta medellönen. Kvinnor tjänar i snitt 25846 kronor i månaden och männen någon lägre, i snitt 25315 kronor. Inom kultur- och fritidsförvaltningen, KFF, har kvinnorna drygt 2000 kronor mer i medellön än sina manliga kollegor och inom teknikförvaltningen, TKF, har kvinnorna cirka 1400 kronor mer i månadslön än männen.
KFF är dock en förvaltning under avveckling och många tjänster har redan försvunnit.
Mest ojämlika löner har de anställda inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen, HSF. Medellönen är högst för både män och kvinnor jämfört med de andra förvaltningarna, men löneskillnaderna mellan mäns och kvinnors medellön är betydligt större än inom någon annan förvaltning. Kvinnor tjänar i genomsnitt 32546 kronor medan män tjänar 44988 kronor, en skillnad på mer än 12400 kronor.
Att medellönen ligger högt på just HSF beror bland annat på att de flesta yrkesgrupperna är akademiker.
Lotta Israelsson, regionens HR-chef, påpekar att det är missvisande att jämföra alla befattningar inom en förvaltning, då det inte blir utifrån jämförbara befattningar eller arbetsuppgifter. Vid ett par nedslag kan vi dock konstatera att män har högre medellön bland såväl sjuksköterskor som läkare.
Både Lotta Israelsson och Ann-Sofie Möller, HR-strateg, medger att det finns ojämställda löneskillnader inom vissa yrkesgrupper och under 2017 har det tillförts extrapengar för att komma tillrätta med osakliga löneskillnader.
– Till exempel sjuksköterskorna har fått extrapengar i flera år. Lönebildningen är ett långsiktigt arbete säger Ann-Sofie Möller.
Det handlar främst om justering av löner där kvinnor ligger för lågt i förhållande till män, men också justering av löner i bristyrken. Exempelvis sjuksköterskor behöver justeras utifrån både jämställdhet och brist.
– I år 2017 har vi fått 13 miljoner, 10 för jämställdhet och 3 för brist. Och nästa år är den summan 22 miljoner, säger Lotta Israelsson.
Sett till hela regionen ligger medellönen på 29685 kronor. Kvinnorna har en medellön på 29061 kronor och männen en medellön på 31591 kronor. Om samtliga chefer undantas sjunker medellönen till 28971 kronor för samtliga, 28455 kronor för kvinnor och 30699 kronor för män.
– Jag tycker att politiken är med på att man måste titta på lönebildningen och det är bra. Frågan är definitivt på bordet, säger Lotta Israelsson.
Hon tycker att det system som de arbetar efter för att göra lönekartläggningar och utifrån diskrimineringslagen, fungerar bra. Lönekartläggning görs varje år och en del justeringar behöver göras under ett par år.
– De här frågorna är viktiga för regionen, vi tar det på allvar och det är inget vi hastar över, säger Lotta Israelsson.
Regiondirektör Peter Lindvall medger också att det finns osakliga lönenivåer som behöver justeras.
– Jämställdhetsfrågorna är mycket viktiga för oss. Politiken har i flera år valt att ha jämställdhetssatsningar för att jämna ut de löneskillnader som finns.
Men ändå, inom samtliga fyra läkargrupper har männen högre medellön än kvinnorna.
– Jag tror att det i många avseenden är strukturellt betingat. Vi vet att kvinnorna generellt sett har lägre lön. Det är inget unikt för Gotland, det är så det ser ut i samhället i stort. Det är det vi måste förändra genom att göra jämställdhetssatsningar och försöka att jämna ut skillnaderna. I sak ska kön inte vara något som avgör lönenivå.
På chefsnivå ligger medellönen på drygt 47600 kronor. Kvinnorna tjänar i snitt drygt 46900 kronor och männen närmare 49200 kronor.
– Det jag bland annat är stolt över är att vi i min koncernledning är lika många tjejer som killar. Det är viktigt för mig och bra för ledningsarbetet, säger Peter Lindvall.