Region Gotland går återigen mot ett negativt ekonomiskt resultat. Efter att förra året ha gått drygt 70 miljoner back var förhoppningen i år att gå 34 miljoner plus, varav 18 av dessa miljoner skulle gå direkt till att börja reglera det underskott man drog på sig 2015.
När den första delårsrapporten klubbades igenom på måndagens regionfullmäktige var det dock enbart dystra miner bland fullmäktiges ledamöter, och prognosen talar i dagsläget på ett underskott på 23 miljoner kronor i år.
– Det är en besvikelse. Det går inte alls åt det håll vi hoppats på och önskat. Vi hade hoppats på ett snabbare genomslag på de åtgärder och besparingar vi gjort, sade regionstyrelsens ordförande Björn Jansson från talar stolen.
Även ledamöter från oppositionen gav sin syn på de dystra prognoserna.
– Det är sällan man gått upp i talarstolen med så tunga steg som i dag, sade Lars Thomsson (C), innan han fortsatte:
– Det är lagstadgat att man inom tre år ska reglera underskottet i den kommunala ekonomin. I år är det budgeterat att 18 miljoner ska gå till balanskravet, men hamnar vi på minus även i år växer ju den siffran till nästa år. Lyckas vi inte heller 2017 fortsätter siffran att växa till 2018. Det är med andra ord extremt hög tid att komma in i budget.
Samtliga ledamöter som intog talarstolen påtalade att läget är mycket allvarligt, och att 2016 är ett viktigt år för regionens framtida ekonomi. Många vände även blickarna mot hälso- och sjukvårdsnämnden, som är den nämnd som har störst svårigheter att hålla sig till budget. I dagsläget pekar prognosen på ett underskott för nämnden på minus 80 miljoner kronor i år.
Lars Thomsson, Eva Nypelius (C) och Simon Härenstam (M) riktade alla, återigen, skarp kritik mot nämndens ordförande Stefaan De Maecker (MP).
– Man undrar ju om majoriteten inom hälso- och sjukvårdsnämnden har koll på läget. Har man verkligen en bra styrning och ledning?, frågade sig Simon Härenstam, och ställde sig även frågande kring vilka konkreta och omedelbara åtgärder som nämnden genomfört för att få kontroll på ekonomin.
Efter en infekterad debatt kring huruvida oppositionen lämnat egna förslag på hur man vänder sjukvårdens negativa trend gick Eva Nypelius upp i talarstolen och vände sig till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.
– Visa lite ledarskap Stefaan.
Stefaan De Maecker själv menade att man genomfört åtgärder, då man bland annat infört ett stopp för hyrsköterskor, vilket man hoppas ska spara omkring 5 miljoner kronor. Han berättade även att man påbörjat ett arbete med att byta ut dyra mediciner mot mindre dyra. Ledningen inom sjukvården kommer även att få stöd från ledningskontoret och regionstyrelsen när det gäller att fatta beslut kring ekonomin.
– Det är svårt att få en ekonomi i balans. 2015 spiller över på årets prognos, och läget är definitivt mycket bekymmersamt. Vi har fler sjuka på Gotland och allt dyrare mediciner, och i stort sett alla landsting i landet har samma problematik just nu. Jag tror att det arbete som är påbörjat kommer att ge den effekt som är möjlig att få, sade han.
Under måndagens fullmäktigesammanträde klubbades även budgeten igenom för 2017, där majoritetens förslag var det som vann efter votering. Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna reserverade sig dock mot beslutet.