Fyra gånger på våren och tre gånger på hösten. Så ofta besöker Bokbussen Gotlands för-, lågstadie- och mellanstadieskolor. Men efter att kultur- och fritidsförvaltningen beslutade att ändra interndebiteringsmodellen och höja priserna till Bokbussen har Gotlands skolor valt att beställa färre timmar. Konsekvensen har i sin tur blivit att det nu endast är skolornas förskolebarn och lågstadieelever som får nyttja bokbussen, vilket P4 Gotland var först med att berätta.
Tidigare år har skolorna betalat en årlig schablon för att kunna använda Bokbussen, men sedan årsskiftet betalar de per timme.
– Vi vill se en mer effektiv användning, sa kultur- och fritidsnämndens ordförade Filip Reinhag (S) till P4 Gotland i förra veckan.
Bibliotekarien Ellinor Landin har arbetat på Bokbussen i 17 år. När hon började hade de 25 skolor med 2 000 elever. Därefter lades flera skolor ner och Bokbussen hade då runt 1 000 elever att försörja med böcker.
– Då fick vi mindre pengar, med rätta, eftersom skolorna lades ner, säger hon.
Men de senaste åren har även flera bibliotek lagts ned, bland annat i Lärbro och Garda.
– Så vi har fått fem nya skolor, men inte mer pengar, säger Ellinor Landin.
Efter att förvaltningen dessutom valde att ändra interndebiteringsmodellen resulterade det i att nästan hela årets budget gick åt redan under vårterminen i år.
– Då fick vi i uppdrag att lösa det. Jag föreslog att de små barnen skulle få låna på våren och de stora på hösten, säger Ellinor Landin.
Men så blev det som bekant inte, utan lösningen blev till slut att de små barnen skulle prioriteras.
– Det fanns inga alternativ som var roliga, säger Ellinor Landin.
När P4 Gotland rapporterade om nyheten i förra veckan kom den som en överraskning för både kultur- och fritidsnämndens ordförande, Filip Reinhag (S), och barn- och utbildningsnämndens ordförande, Brittis Benzler (V).
– Jag hade inte hört talas om det innan radion ringde, säger Brittis Benzler.
Förvaltningarna håller just nu på att ta fram underlag för att kunna se varför det har blivit som det blivit.
– Det handlar inte om illvilja, utan det handlar om att hitta lösningar, men det här var ingen bra lösning, säger Brittis Benzler.
Hon beklagar det som hänt.
– Vi har en ansträngd ekonomi i regionen och det drabbar människorna på olika sätt. Det är tråkigt när eleverna upplever att de inte är välkomna, säger hon.
Under tiden förvaltningarna försöker hitta en lösning kämpar Ellinor Landin och hennes kollegor på i Bokbussen. För tillfället har de hittat en provisorisk lösning där lärarna kan mejla och be om tips, så skickar Bokbussens personal med böcker till mellanstadiet.
– Det blir merarbete för oss, men vad gör man inte för att barn ska få läsa.