2016 inkom 1 255 mål till Gotlands tingsrätt och 1 294 avgjordes. 2020 inkom 1 516 mål och nästan exakt lika många, eller 1 515, avgjordes. Det innebär ökningar om 21 respektive 17 procent. (2017-2019 inkom fler mål än antalet som avgjordes).
Per Sundberg, lagman vid Gotlands tingsrätt, ser flera orsaker till att antalet mål ökar.
– En sak är snabbare lagföring. Det gör att polisen inte samlar ihop mål och tar flera gärningar i samma. Om man låter det gå någon månad har "stamkunder" en tendens att återkomma.
– Polisen har också blivit lite effektivare och fått snurr på verksamheten efter omorganisationen. 2016 var man mitt uppe i omorganisationen och fick kanske inte så mycket utrett som innan. När polis och åklagare har mer att göra spiller det över på oss, alla är en länk i en kedja.
Vid kammar- och förvaltningsrätter har man under 2020 sett en minskning av balanserna för första gången sedan 2015. Balansen utgör skillnaden mellan inkomna och avgjorda mål där det vanligen är fler inkomna. Minskningen beror bland annat på att fler mål vid dessa instanser avgjorts utan huvudförhandling, där parterna argumenterat skriftligt, något som delvis är en pandemieffekt.
– Vi har inte riktigt den möjligheten som kammar- och hovrätter att avgöra fler mål på handlingar. Men vi har i alla fall hållit balansen, konstaterar Per Sundberg.
En möjligt coronaeffekt som han noterat kopplar han till att folk håller sig mera hemmavid.
– En del tyder på att våld i nära relationer har en liten ökning men det är inte statistiskt säkerställt.
Han menar att det är svårt att säga vad en rimlig balans egentligen innebär.
– Vi har ambitionen att avgöra alla mål inom en inte alltför lång tid, man strävar förstås efter att få ner balansen. Men en del mål kan dra ut på tiden, det kan vara svårt att få tag på folk, framhåller han och exemplifierar:
– Vi har ett gammalt narkotikamål från 2017 som vi försöker sätta ut men där aktuella personer finns i utlandet.
Han framhåller också att man från och med den 1 mars i år har den bemanning som det är sagt ska finnas vid Gotlands tingsrätt.
– En annan fråga är om det är långsiktigt hållbart eller om det behövs en utökning, det är diskussioner man för.
Totalt är Per Sundberg dock nöjd med verksamheten.
– Med tanke på allt som kom in har vi klarat det bra men det har varit väldigt mycket att göra under den tid som jag varit här.