Brandmästaren: "Civila tappar helt omdömet"

I helgen inträffade två drunkningsolyckor där privatpersoner fördröjde räddningsarbetet. Den problematiken finns även på Gotland, säger brandmästaren Anders Fagerlund.

Anders Fagerlund, brandmästare, menar att det är flera personer som fördröjt deras räddningsarbete.

Anders Fagerlund, brandmästare, menar att det är flera personer som fördröjt deras räddningsarbete.

Foto: Malin Stenström

RÄDDNINGSARBETEN FÖRHINDRAS2018-06-04 18:35

I helgen inträffade två drunkningstillbud där polis och räddningstjänst kritiserade privatpersoners agerande i samband med räddningsarbetet. Under lördagen omkom en 17-årig pojke i samband med en drunkningsolycka i Degerfors.

"Tack vare dessa personers beteende nödgades räddningspersonal avvaras för att skyla kroppen under det livräddande arbetet, räddningspersonal försinkades i sin väg fram till räddningsarbetet och polis tvingades biträda med att fysisk flytta personer för att göra fri väg åt räddningspersonal", skriver polisen Johan på Facebook.

I samband med en drunkningsolycka i Landskrona i helgen omkom även en 75-årig man. Även där kritiserade polisen människor för att de inte flyttat på sig i samband med räddningsarbetet.

Anders Fagerlund, brandmästare vid räddningstjänsten på Gotland, säger att de varit med om liknande beteende i samband med räddningsarbeten på ön.

– Tyvärr är det här ingenting som vi är undantagna ifrån. Vi har vid ett flertal tillfällen i samband med drunkningstillbud upplevt att man som civil person helt tappar omdömet och inte respekterar avspärrningarna. De ska bara ta sig fram, och de stör vår insats. Då får vi ta personal som måste skyla den skadade eller omkomna personen. Det är något som vi upplevt vid ett flertal tillfällen, säger Anders Fagerlund.

LÄS MER: Filmande av olycksplatser växande problem

Varför tror du att det är så?

– Jag vet inte riktigt vad det beror på ... Jag har svårt att vara någon hobbypsykolog där. Det är ofta så att man tar upp sin telefon och vill komma närmare. Vi får ofta säga till människor att de får gå utanför avspärrningarna och respektera det arbete som vi gör, säger Anders Fagerlund.

Han menar samtidigt att människor oftast är bra på att respektera räddningstjänsten.

– Det är inte bara dåligt. Generellt fungerar det rätt bra.

Anders Fagerlund uppmanar även människor även tänka till när man parkerar vid allmänna platser där det kan komma att vistas mycket folk.

– Det kan bli så vid till exempel Blå lagunen och då är det många som inte tänker sig för och blockerar en infartsväg. Jag hoppas att människor framöver ska tänka till mer hur man ställer sin bil och att man frågar sig om ett räddningsfordon kan komma fram där personen i fråga parkerat. Det är något som man bör tänka på även när man parkerar på vanliga gator, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om