Dåligt vatten kan tvinga verksamheter att stänga

Flera krogar och museer kan tvingas stänga av dricksvattnet mitt under högsäsong, om de inte kan visa upp ett godkänt analysresultat.

Foto: Fotograf saknas!

Provtagningar (GA)2016-06-22 06:00

För en vecka sedan skickade Region Gotland ut föreläggande till ett 30-tal restauranger och kaféer, museer och andra verksamheter som hanterar livsmedel och som tar dricksvatten ur egen brunn. Om de inte senast den 30 juni kan visa att de har godkänt vatten kan miljö- och hälsoskyddsförvaltningen förbjuda användningen av dricksvatten.

– Då får de inte använda vattnet vid beredning av livsmedel, men det får användas till exempelvis dusch eller städning, säger livsmedelsinspektör Per Tjernby.

Livsmedelsinspektörerna har befogenhet att fatta beslut om förbud på delegation, så besked kan komma redan i början av juli.

Att verksamheterna bara fått 14 dagar på sig att lämna in ett godkänt prov beror på att föreläggandet är en påminnelse. Enligt provtagningsprogrammet som miljö- och hälsoskyddsnämnden fastställt skulle analyssvaren ha lämnats in redan i maj.

– Några har sagt att de helt glömt bort att ta vattenprov, andra har uppgett att de inte sagt till labbet som gjort analysen att skicka en kopia till oss, säger Per Tjernby.

När GA ringer runt till några av företagarna visar det sig att flera glömt att skicka kopia till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

– En kopia på analysen är på väg. Det har varit så mycket den senaste tiden, att jag helt enkelt glömt bort att skicka in den, säger Lauri Pappinen vid Gute Vingård.

– Vi tar alltid ett prov innan vi öppnar för säsongen. I år var det i påskhelgen. Sedan har vi tagit ett i maj också. Allt har varit bra, det är bara det att vi inte kommit ihåg att skicka in en kopia till regionen, säger Göran Nyqvist vid Majstregården.

En företagare har påtalat att man bara har verksamhet sommartid och att det är olämpligt att ta prov i maj då vattnet stått still länge. Av den anledningen har uppskov beviljats.

Provtagningarna är en del i projektet ”Vårt goda vatten” som startade 2014. Då beslutades att alla livsmedelsverksamheter som använder eget vatten ska kontrolleras för att säkerställa att vattnet uppfyller Livsmedelsverkets krav.

– Det är först i år som vi börjat kräva in kopior på analysresultaten, säger Per Tjernberg.

Nytt i år är även att regionen kräver en utökad undersökning, det vill säga att utöver den mikrobiologiska analysen ska det även finnas en kemisk analys.

De som förbjuds att använda vatten från egen brunn kan ändå hålla verksamheten igång genom att hämta godkänt vatten från något att regionens tappställen.

– Vi har tappställen vid varje vattenverk, upplyser Per Tjernby.

Av Gotlands cirka 850 verksamheter med livsmedel använder en femtedel vatten från egen brunn.

Krav på registrering

Region Gotland kräver att anläggningar för dricksvatten ska registreras om de:

Producerar mer än 10 kubikmeter dricksvatten per dygn.

Försörjer fler än 50 personer med dricksvatten.

Erbjuder dricksvatten via kommersiell verksamhet (restauranger, livsmedelsindustrier, camping, fastighetsägare som hyr ut bostäder).

Erbjuder dricksvatten via offentlig verksamhet (förskola, skola, bibliotek).

Fakta: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om