Destination Gotland presenterade under onsdagen sina framtidsplaner som går ut på att snabba på processen med att uppdatera färjeflottan. Tanken är att gå över till biogas som drivmedel för att anpassa sig till kommande krav på Co2-utsläpp.
För att finansiera detta höjs priserna för gods och på gotlänningarnas biljetter, vilket inte uppskattas av Lanbrukarnas riksförbund, LRF.
"Det är helt orimligt att låta fraktköparna samt gotlänningarna betala för DG:s ambitioner att transportera hit fler turister samt anpassa färjorna till klimatkrav vid kommande färjetrafikupphandling. Justera i stället upp turistprissegmentet då det visat sig att den trafiken ökar och att betalningsförmåga finns", skriver LRF.
I den annons som publicerades i lokaltidningarna på torsdagen skriver DG att man haft dialog med olika personer inom näringen och att det finns en förståelse för att dela investeringen för klimatet.
"Men de glömde föra dialog med LRF, som representerar det gröna näringslivet som är stora fraktköpare! Vi föreslår nu en dialog med DG där det görs en klok analys av olika målgruppers förutsättningar så att vi inte hamnar i en situation där det gotländska näringslivet krymper med prishöjningsbehöv som följd, och därmed en nedåtgående spiral", menar LRF Gotland.
Vidare tycker organisationen att det borde vara lättare att ta ut ett klimatpåslag av en turist än hur LRF ska kunna hävda att en gotländsk potatis ska kosta mer än exempelvis en skånsk.
"I det korta perspektivet betyder det dessutom att prishöjningen kommer mitt i en avtalsperiod där avtalen löper på för våra medlemmar till och med juni 2020. Det medför att hela kostnaden för fraktpåslaget landar på lantbrukaren utan möjlighet att korrigera produktion eller pris", menar LRF.