För att uppmuntra och stimulera unga inom restaurangbranschen delar Dagens Nyheter varje år ut priset ”Framtidsdraken” till studenter.
– Jag är chockad och trodde inte att jag hade en chans, när jag visste vilka andra som var nominerade, säger Rebecka Norrby.
Hon är glad över uppmärksamheten, alldeles särskilt eftersom det i år är första gången ”Framtidsdraken” tillfaller en elev som gått bageri och konditori. Priset är middagar på de tre vinnande restaurangerna i Stockholm som tilldelats ”Gulddraken”.
Rebecka började baka redan som liten, ofta chokladbollar tillsammans med sin mamma.
– I början var det gott att äta, nu tycker jag att det är häftigt att se hur en råvara kan bli något helt annat, säger hon.
Gymnasievalet var enkelt och till sommaren går hon ut Wisbygymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram.
– I sommar ska jag jobba på Leva, där var jag i fjol sommar också. Jag vill fortsätta jobba inom branschen och ser jag flera år framåt hade det varit roligt att öppna eget, säger Rebecka Norrby.
Just nu gör hon sex veckors praktik i Stockholm, hos företaget Handgjort i Fruängen. Där blir det mycket chokladpraliner, men också tårtor som Rebecka tycker är allra roligast att göra.
– I dag sätter vi ihop bröllopstårtor till en mässa. Tårtor går att variera mycket och jag tycker bäst om när de är lite syrliga, ofta med mycket citron eller hallon, säger Rebecka Norrby.