Sommarträffen är tradition sedan 1990-talet. Här får gotlänningar och sommargotlänningar från olika delar av samhället – och olika delar av ön – tillfälle att mingla.
– Vi vill erbjuda en plattform för öppna, kreativa och konstruktiva samtal och inspirera till nya relationer mellan människor som jobbar och kan jobba för Gotlands utveckling, säger Anders Flanking.
Kanske pratar man också ihop sig, vilket av deltagare ses som en poäng, men som också sätter fingret på att inbjudningen också får regelmässig kritik. Personer, ofta kända, från kreativa yrken, entreprenörer från olika branscher och framträdande politiker är flitigt representerade. Till Gotlands Tidningar säger Anders Flanking att han räknar med en bredare inbjudan till alla och envar lite senare i höst, ett öppet hus på residenset.
Årets fest har krympts rejält, det blev ett 40 procent billigare kalas jämfört med 2018. Programmet har kortats och man höll i år till i Länsstyrelsens egen trädgård.
– Vi vill skapa en något enklare tillställning samtidigt som vi behåller den familjära och kreativa känslan, säger Anders Flanking.
Kerstin Pettersson och Magnus Klampe, Fårögården, besökte träffen för första gången. "Gotländsk medelhavsmat" är deras grej och genom krögarföreningen har de också en roll i det EU-finansierade matprojektet "Sustainable speis". Öns andra ände, Storsudret, representerades av krögarkollegor; Timas Eliasson och Olivia Hansén från Holmhällars pensionat. Anna Jonsson, VD för Grant Thornton Sverige och Ulf Jonsson, engagerad i Visby Golfklubb har kortare resväg från Vibble.
– Jag har deltagit några gånger förut, det här är ett bra tillfälle att knyta kontakter, säger Anna.
Förre landshövdingen, Cecilia Schelin Seidegård kom denna gång utan ansvar, det hade visst hänt några gånger i början på 2000-talet också, när hon var sjukhusdirektör.
– Men sen blev jag utkastad från festen, berättar hon.
Med ett skratt – och syftande på inbjudningslistan, inget annat.
Träffen bjöd också på ett panelsamtal om demokratin, Almedalsveckans och kraftigt ökande kryssningstrafik. Här hade arrangörerna antingen tur, eller planerade skickligt. Någon timme innan minglet lämnade det största kryssningsfartyg som någonsin angjort staden. Tidigare på dagen kom rapporten som visade att årets Almedalsvecka var den fjärde största någonsin – och på Gotlands Museum pågår riksdagens utställning om allmän och lika rösträtt.