När Helagotland.se möter byggnadsnämndens ordförande Karl-Allan Nordblom (Mp) är han i fullt sjå med att förbereda det sista innan ungdomarna väller in för lunch. Den här dagen står thaigryta med kyckling och ris på menyn och dofterna fyller hela Södervärnsskolans matsal.
– Vanligtvis jobbar jag på Västerhejde skola men nu när de bygger om är jag utlokaliserad, berättar han.
Det var för ungefär sju år sedan som Karl-Allan Nordblom började arbeta inom skolbespisningen på Gotland. I grunden är han kock och har själv drivit restauranger och hotell, nu senast Medeltidshotellet Helgeand i Visby.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att producera och servera god, näringsriktig mat. Det har hänt mycket de senaste åren, matpengen har nästan fördubblats från sju till tolv kronor. Sedan gillar jag att träffa ungdomarna och vara med på deras resa.
Kan du dra nytta av ditt jobb i politiken?
– Ja, man får vara med på golvet och se hur man blir bemött där. Det här är ju inget högstatusjobb så att säga.
Karl-Allan Nordblom arbetar halvtid som matfarbror, som han kallar det. Resterande tid lägger han på sitt uppdrag som nämndordförande, ledamot i fullmäktige och ersättare i regionstyrelsen samt arbetet internt i partiet.
– Det går att bli uppäten av allt arbete, så det gäller att försöka ransonera sig så att man inte arbetar ihjäl sig, säger han.
Inom region Gotland finns det sju heltidspolitiker. Resterande 237 förtroendevalda sköter sina politiska uppdrag vid sidan av deras vanliga jobb.
– De större nämnderna har för dåligt betalt för att man ska klara sig. Vill de ha folk i arbetsför ålder behöver de höja lönerna, säger han.
Själv får Karl-Allan Nordblom ungefär 18 000 kronor i månaden innan skatt för sitt politiska arbete.
– Politikernas löner är bara en promille av regionens utgifter, så det är en myt att politiker kostar massa pengar. Så mycket som politiken har kostat mig, alla dagar, kvällar och nätter, det är hur mycket som helst.
Karl-Allan Nordblom kommer ursprungligen från Väderöarna på Västkusten men flyttade hit för kärleken. Han hade då lagt politiken på hyllan, men efter några år började det klia i fingrarna igen och han kontaktade Miljöpartiet och frågade om de ville "ha med en gammal räv".
– Jag tänkte att jag skulle göra en begränsad insats, säger han.
Så blev det inte riktigt. Efter valsegern 2014 lyckades Miljöpartiet förhandla sig till ordförandeposten i byggnadsnämnden, vilken föll naturligt på Karl-Allan Nordblom.
– Jag är oerhört resultatdriven och har lång teoretisk och praktisk erfarenhet av byggande, bland annat som konstvetare och arkitekt med 30 års erfarenhet inom småhusbranschen.
Men det har inte alltid varit helt lätt, erkänner han.
– Det är ett svårt uppdrag, man är väldigt utsatt, säger Karl-Allan Nordblom.
Bland annat har han fått motta mycket kritik efter det så kallade "lyktbråket". Utsattheten har fått honom att välja bort sociala medier.
– Jag tycker inte trollverksamheten är okej. Det är nästan som att man måste vara elak för att vistas på nätet.
Men det är inget som kommer att få Karl-Allan Nordblom att lämna politiken i första taget.
Sist men inte minst, vilken är din hjärtefråga i valet?
– Samhällsplanering, byggande och arkitektur. För mig är mellanrummen mellan husen viktigast, att det finns bra infrastruktur, vatten- och grönytor, mötesplatser, vägar och stigar. Och bra kollektivtrafik på samma villkor som bilismen.
FOTNOT: Texten är korrigerad. Region Gotland har sju heltidspolitiker: Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin, regionråden Brittis Benzler, Saga Carlgren, Isabel Enström, Stefaan de Maecker, Filip Reinhag, samt oppositionsrådet Eva Nypelius.