Frans Brozén (L): "Man måste våga göra fel"

Frans Brozén (L) säger att han växte upp i en traktor på morföräldrarnas gård i Väte. Men att bara säga att han, vid sidan av fullmäktigeuppdraget, är lantbrukare går inte. Frans Brozén är politiker med många strängar på sin lyra.

Frans Brozén (L) med lammen på sin mors gård i Dalhem.

Frans Brozén (L) med lammen på sin mors gård i Dalhem.

Foto: Malin Stenström

Politikernas jobb2018-02-20 19:00

Första intrycket av liberalen Frans Brozén när han välkomnar Helagotland.se på sin mors gård i Dalhem, är att han är lite blyg. Men den teorin håller inte särskilt länge. Efter ett par inledande frågor går det nästan inte att få en syl i vädret. Franz Brozén har tusen och ett järn i elden. Förutom ekogårdarna på Fårö och i Dalhem arbetar han just nu med att köra ut tidningar sex dagar i veckan på Fårö, där han bor med sin sambo. Jobbet innebär uppstigning klockan 01.30 och en biltur på 11 till 13 mil varje dag. Men det är inte nog med detta. Han sitter i kyrkorådet i Norra Gotlands pastorat, egendomsnämnden, stiftsfullmäktige, kyrkofullmäktige och är ordförande i församlingen på Fårö.

– Jag är väl inte jättekristen. Jag kan budorden, trosbekännelsen och Fader vår. Men kyrkan har ett arv och det är det jag är intresserad av att förvalta. Sen har jag påverkats av de bråk som har varit i kyrkan på Fårö och i Visby. Vad hände med att älska, glömma och förlåta. Sen var det min familj som tyckte jag skulle engagera mig, de tyckte att de hade gjort sitt, skrattar Frans.

Men, det kommer mera: Frans Brozén sitter också i förvaltningsutskottet i Hushållningssällskapet, samt är engagerad i Fårös fiberförening och Goda Gotland. På gården i Dalhem odlar han spannmål. Hemma på Fårö har han lamm och odlar grönsaker, som han säljer i sin gårdsbutik. Sedan hjälper han till med sambons camping, och vid sidan av detta ägnas åtskilliga timmar åt de asylsökande på norra Gotland. Och markerna ska röjas... Puh... Förra året kom Frans till ett vägskäl, då Coop Sverige tyckte han skulle öka odlingen av ekolök men förlora all packning. Då fick Frans säga stopp.

– Det snurrade för fort i ekorrhjulet. Nu odlar jag bara till den lokala marknaden på Fårö. På så sätt får jag mer tid till min dotter och hennes familj, och sambon och hennes barn och barnbarn.

Frans Brozén är sprungen ur en lantbukarfamilj. 1981 köpte föräldrarna gården i Dalhem. Innan det växte han upp på släktens gårdar i Väte och Viklau, där han i stort sett växte upp i en traktor. Både morfar och pappa var engagerade i Folkpartiet och trots att det inte pratades så mycket politik i hemmet var politiken närvarande och Frans engagerade sig redan vid 12-årsåldern i ungdomsförbundet.

– Jag har aldrig varit rädd för att säga vad jag tycker. Redan då bråkade jag med Janne Björklund när vi sågs på möten. Det fanns spännande saker att engagera sig i då på 70-talet, som oljekraftverket i Visby som försåg hushållen med fjärrvärme. Jag tyckte det var helt galet, rent miljömässigt, att elda olja som förstörde ringmuren.

Var det helt självklart att du skulle satsa på liberalerna?

– Jo, det var väl det. Jag lärde känna de gamla trotjänarna tidigt och fick följa med på spännande utbildningar. Jag fastnade också för att det är ett parti som tror på den enskilda människan och att hon vill väl.

På ett eller annat sätt har politiken alltid funnits med, förutom några år då Frans Brozén flyttade till Fårö och fick barn i början av 90-talet. Vid förra valet blev han nominerad till fullmäktigelistan.

– Jag sa att de inte fick ha för höga krav på mig och bad om att inte hamna så högt upp på listan. Jag hamnade på sjätte eller sjunde plats. Men sedan slutade den ena efter den andra och vips var jag ordinarie i fullmäktige. Jag har sagt nej till nämnduppdrag och vill helst inte lämna Fårö på helgerna. Det är min fristad.

Vad får du för arvode för ditt uppdrag i fullmäktige?

– Det blir cirka 2 000 kronor efter skatt, inklusive reseersättning.

Ställer du upp i nästa val?

– Jag vill fortsätta, men jag har sagt att jag inte behöver stå så högt upp på listan. Folk får väl kryssa mig om de vill ha in mig. Vi får se. I början av mars fastställs listan.

Sist men inte minst, vilken är din hjärtefråga inför valet?

– Det jag vill med politiken är att göra det lättare för människor att leva på Gotland. Det är så många som är rädda för att göra fel och därför läser varenda paragraf. Jag vill testa gränserna och se om det kan vara möjligt att göra på ett annat sätt. Inte bara säga, nej det går inte. Gör det enkelt och våga göra fel. Blir det fel får vi väl ändra på det.

Politikernas jobb

Vad gör egentligen Gotlands politiker när de har lämnat maktens rum? Det har Helagotland.se försökt ta reda på. Vi har träffat åtta politiker, en från varje parti i regionfullmäktige, och bett dem berätta vad de gör när de inte arbetar politiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om