FHM: Alla över 65 näst i tur för vaccin

Prioriteringsordningen för vem som ska få vaccin och när har justerats. Nu meddelar Folkhälsomyndigheten att alla över 65 år kommer att vaccineras i fas 2.

Socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson deltar vid morgonens digitala presskonferens. Arkivbild.

Socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson deltar vid morgonens digitala presskonferens. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2021-02-04 09:20

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger vid en presskonferens att det gjorts justeringar i prioriteringen i fas 2 av vaccineringen mot covid-19 i Sverige. Nu säger man från 65 år och uppåt i fas 2 i stället för som tidigare 70 år och uppåt.

I fas 3 vaccineras de mellan 60 och 64 år, och sedan de mellan 18 och 59 som har en riskbedömning.

I fas 4 ingår övriga mellan 18 och 59 år.

Mer pengar

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att regeringen ger kammarkollegiet i uppdrag att betala ut 400 miljoner kronor till regionerna för att vaccinera människor.

– Det jobbas särskilt på hur vi kan få många att vaccinera sig.

Folkhälsomyndigheten har i uppdrag att nå ut till grupper som annars vaccinerar sig i lägre utsträckning.

– Den som har störst behov av skydd mot covid-19 ska erbjudas vaccinet före den som löper lägre risk för allvarlig sjukdom och död, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Före halvårsskiftet

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), säger att minst 264  000 personer har fått en dos vaccin.

Målbilden är att erbjuda alla över 18 år vaccination före halvårsskiftet, säger Emma Spak. Det handlar om cirka 8,2 miljoner människor.

Regionerna genomför en omfattande omplanering efter Folkhälsomyndighetens besked kring Astra Zenecas vaccin, om att det inte ska ges till de över 65, säger Spak.

Greppet lossnar

Socialminister Lena Hallengren säger att Sveriges största vaccinationskampanj någonsin kräver ett intensivt arbete av många.

– Men dos för dos lossnar ändå pandemins grepp om Sverige.

SKR:s Emma Spak säger att regionerna har fått skruva ned den planerade vaccineringstakten eftersom man saknat leveranser.

– Vi uppfattar inte att det finns någon begränsning i regionerna utan nu är det avhängigt vaccinleveranserna, som avgör tempot i vaccinationerna.

Intyg till sommaren

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) som också deltar vid presskonferensen levererar besked att Sverige nu påbörjar arbetet för att ha ett digitalt vaccinationsintyg på plats "till sommaren".

– Vårt mål är att arbetet ska gå så snabbt som möjligt och att den digitala infrastrukturen ska vara tillgänglig till sommaren.

Inriktningen är samma som Danmark tidigare meddelat.

– Alla som vaccineras har rätt att få ett intyg av vaccinatören. Nu tar vi fram en digital infrastruktur för vaccinationspass och verifiering av dessa. Det kommer göra vaccinationsintygen säkrare, enklare och internationellt gångbara, säger Anders Ygeman.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att det finns ett behov av vaccinationsintyg för att bevisa att man är vaccinerad mot covid-19.

– Vaccinationsintyg är nog nästan lika efterlängtat som vaccinationen.

Prioriteringesordningen

Fas 1.Särskilda boenden/personer med hemtjänst

Vård- och omsorgspersonal

Hushållskontakter

Fas 2

65 år och äldre

Vissa medicinska riskgrupper (dialys och transplanterade) samt hushållskontakter

LSS/Assistensersättning

Hälso- och sjukvårds- samt omsorgspersonal

Fas 3

60–64 år med medicinsk riskökning

60–64 år

18–59 år med medicinsk riskökning

Personer med svårigheter att följa råd om smittskyddande åtgärder

Fas 4

Övriga 18–59

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!