"Det är viktigt att balansera familj och politik"

Bland gotländska politiker hittar man ovanligt många småbarnsföräldrar. GA har träffat två av dem som kombinerar småbarnsliv med en politisk karriär.

Familjetid. Lisa Berg har valt att ha ett politiskt uppdrag, i kultur- och fritidsnämnden, så att hon också får tid att ägna sig åt sin man Per Berg och barnen Albin och Tea.

Familjetid. Lisa Berg har valt att ha ett politiskt uppdrag, i kultur- och fritidsnämnden, så att hon också får tid att ägna sig åt sin man Per Berg och barnen Albin och Tea.

Foto: Henrik Radhe

politik och familjeliv (ga)2017-01-02 12:30

På Gotland är andelen politiker som är småbarnsföräldrar och i den yngre medelåldern högre än i övriga landet. En av dessa är moderaten Stefan Wramner som är pappa till tre barn som är 3, 13 och 15 år gamla.

Det var inför valet 2006, då Stefan själv var i 30-årsåldern och de äldsta barnen var små, som han gav sig i politiken. Eftersom han själv vuxit upp i en politikerfamilj med två aktiva föräldrar och en morfar som var kommunalråd i Mölndal visste han att det kan finnas nackdelar för barnen.

– Det innebar att mina föräldrar var borta väldigt mycket, därför har jag själv tyckt att det är viktigt att balansera familj och politik, säger han.

På kvällarna kan det bli en del möten inom partiet, men det mesta arbetet sker på dagtid. I andra kommuner kan många sammanträden vara förlagda på kvällarna, vilket nog hade fått Stefan Wramner att avstå politiska uppdrag.

– Jag tycker att det är bra att fullmäktige och nämndsammanträdena är på dagtid. Det kan ställa till det för arbetsgivarna, men underlättar mycket för småbarnsföräldrar, säger han.

I dag är Stefan Wramner fullmäktigeledamot och sitter i regionstyrelsen och han vill underlätta för föräldrar i politiken.

– Jag har en käpphäst och det är att vi inte ska lägga några fullmäktigesammanträden på skolloven eftersom då tycker jag att man ska umgås med barnen. Men nu förlorade jag den striden igen eftersom det blir ett på sportlovet. Men det kommer att betyda att jag inte är där den här gången, säger han.

På Terra Nova bor Lisa Berg med sin familj. Hon har varit en av Socialdemokraternas ledamöter i kultur- och fritidsnämnden sedan valet för drygt två år sedan. Vid sammanträden tar hon tjänstledigt från sitt jobb och får då ett arvode, men övrig tid som hon lägger på sitt politiska uppdrag är obetald. Och så ser det alltså ut för nästan alla gotländska politiker.

– Det tar tid från familjen, det gör det, och då sitter jag ändå i en liten nämnd, säger Lisa Berg.

Hon brukar försöka att läsa in sig på ärenden under de småstunder som ges.

– Jag är kanske inte jätteintresserad av ett tv-program som barnen ser på, men då försöker jag ändå att sitta med dem i soffan och så läser jag lite under tiden. Eller så blir det när de har gått och lagt sig, säger hon.

Även om Stefan Wramner är noga med att försöka balansera familjeliv och politiska uppdrag, så finns det perioder då det inte alltid fungerar, exempelvis inför det senaste valet då dottern Isabelle var bebis.

– Jag tror att de sista tre veckorna, innan valet, träffade jag nog inte henne i vaket tillstånd. Men det rör sig om en extremt kort period inför ett val, säger han.

Både Lisa Berg och Stefan Wramner tycker att det är viktigt att politikerna består av en blandning av människor i olika åldrar. Som just förälder ser Stefan Wramner att han kan tillföra något.

– Vi pratar ofta om att barnperspektivet ska vägas in i alla beslut och det är nog småbarnsföräldrar något bättre på att göra, säger han.

Nästan alla, 97 procent, gotländska politiker är så kallade fritidspolitiker. Det vill säga, de är politiker vid sidan av sina jobb. Ibland tycker Lisa Berg att förståelsen för det är dålig.

– Jag önskar att dialogen, särskilt på sociala medier, var vänligare och att folk förstår att vi politiker är vanliga människor. Och att vi gör det här just på vår fritid, säger hon.

Lisa Berg började i politiken för bara två år sedan och för tillfället har hon inga planer på att utöka sitt uppdrag.

– Inte som det ser ut nu, jag är ganska aktiva i andra grejer, på jobbet och inom idrotten. Jag måste välja vad som är rimligt och som det är nu känns det rimligt, säger hon.

Gotländska politiker

Ålder 18-29 år 30-49 år 50-64 år 65 år och uppåt

Gotland 6 (17) 34 (28) 36 (26) 24 (29)

Riket 9 (20) 31 (33) 33 (23) 27 (25)

Föräldrar med barn under sex år

Gotland 14 (11)

Riket 11 (13)

Utrikes födda

Gotland 4 (6)

Riket 9 (19)

Kön Kvinna Man

Gotland 46 54

Riket 43 57

Siffrorna anger procent av de förtroendevalda politikerna. Siffran inom parentes anger andelen i befolkningen.

Källa: SKL, rapporten bygger på 2015 års uppgifter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!